Wikipedia misstänker: Breivik en av skribenterna

Anders Behring Breivik var en av de 150 användare som är mest aktiva på norska Wikipedia, tror stiftelsen bakom sajten. Det rapporterar NRK.

I likhet med många andra var Anders Behring Breivik en flitig användare av Wikipedia. Men han såg framför allt lexikonet som ett forum för att föra ut sin högerextremistiska agenda.

"Wikipedia bör inte underskattas som primärkällan för att skapa "etablerade sanningar". Vi måste eftersträva att presentera vår syn på det mest fördelaktiga sättet, samtidigt som vi ger våra fiender dåligt rykte. Det är en arena vi måste fokusera på".

Så står det i det 1500 sidor långa manifest som Anders Behring Breivik kablade ut till runt 1.000 användare, innan terrorhandlingarna den 22 juli förra året.

Perfekt för högerextremism
I sitt manifest beskriver han Wikipedia som idealverktyget för att föra ut sina idéer. Det väckte farhågor hos Wikipedia om att Breivik varit inne på forumet och vridit artiklar i högerextrem riktning.

– Vi har ett konkret användarnamn som vi misstänker har tillhört Anders Behring Breivik, och vi har anledning att tro att han har skrivit hos oss. Vi tror att han har gjort flera försök att ändra och vinkla artiklar för att de ska sammanfalla med hans åsikter, säger Jarle Vines, ordförande för stiftelsen som driver norska Wikipedia.

Wikipedia bygger på att användare över hela världen skriver och uppdaterar artiklar på frivillig basis. På norska Wikipedia är det 150 personer som är aktiva och bidrar med nytt innehåll till sajten. Wikipedia är den tredje största internetsidan i Norge, och landets största lexikon.

Kulturnyheterna

Publicerad: