Till vänster Wikipedias grundare James Wales, till höger Daily Mail Foto: Kirsty Wigglesworth/ Frank Rumpenhorst/ TT

Wikipedia ratar Daily Mail som källa

Uppdaterad
Publicerad

Wikipedia går ut med att det brittiska nyhetsbolaget Daily Mail inte längre får användas som källa i webbencyklopedin. Motiveringen: företaget gör sensationsjournalistik och har bristande faktakoll.

Engelska Wikipedia har beslutat att förbjuda Daily Mail som källa utom i sällsynta fall, efter att nyhetsbolaget bedömts vara ”generellt opålitligt” skriver The Guardian. Steget att förbjuda en källa är ovanligt för online-encyklopedin, och exempelvis de globala nyhetsförmedlarna Russia Today och Fox News tillåts fortfarande, trots att flera redaktörer ifrågasatt källornas trovärdighet och journalistiska oberoende.

Listas som opålitlig källa

Enligt Wikipedias styrelse, som inte ansvarar för det redaktionella arbetet, har diskussionen kring Daily Mail förts sedan 2015. Beslutet togs efter att en majoritet av encyklopedins volontärarbetande redaktörer röstat för ett förbud.

Förbudet innebär att Daily Mail inte längre kommer att listas som en trovärdig källa på Englands Wikipediasida, och att användare som refererar till källan uppmanas att referera till andra, och av encyklopedin godkända, källor.

Inte alla håller med

De som är emot förbudet menar att Daily Mail inte alltid brister i faktakoll och trovärdighet, samt att nyhetsbolaget historiskt sett har material med hög trovärdighet. Kritikerna påpekar även att det finns flera källor vars trovärdighet bör ifrågasättas, som ändå listas som trovärdiga av Wikipedia, och menar därför att förbudet grundar sig i personliga åsikter om konservativa Daily Mail.

Tusentals länkar granskas

Förbudet mot Daily Mail innebär att Engelska Wikipedias redaktörer nu söker volontärer för att granska 12.000 länkar till nyhetsbolaget, och om möjligt byta ut källorna till mer trovärdiga alternativ.

Wikipedia grundades 2001 och har blivit en av de mest populära webbsidorna i världen. Sidan tillåter vem som helst att redigera innehållet, vilket ibland leder till att falsk information publiceras. Tusentals människor modererar frivilligt sidan med jämna mellanrum och rensar bort medvetna och omedvetna felaktigheter som slunkit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.