Tibor Navracsics frågas ut av bland andra Cecilia Wikström i EU-parlamentet. Foto: TT

Wikström: Jättetuffa frågor till Navracsics

Publicerad

Ungraren Tibor Navracsics som kandiderar till posten som kulturkommissionär frågades ut i EU-parlamentet på onsdagskvällen.

Utfrågningen som pågick i drygt tre och en halv timme innehöll en mängd kritiska frågor till Tibor Navracsics, som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill se som sin kulturkommissionär.

– Frågorna var verkligen jättetuffa, säger Cecilia Wikström (FP) som är ordförande i parlamentets petitionsutskott.

EU:s kulturkommissionär

”Arkitekten bakom förändringarna”

Cecilia Wikström berättar att flera av frågorna kom att handla om hur Ungern agerat på medieområdet.

– Och där har Tibor Navracsics varit själva arkitekten bakom förändringarna som inneburit stora försämringar för mediernas frihet i Ungern, säger Wikström.

Petitionsutskottet hanterar framställningar som görs av medborgare inom EU, och mot bakgrund av det ställde Wikström flera frågor till Tibor Navracsics.

– Jag slog fast att jag som ordförande i petitionsutskottet slår vakt om medborgarnas rättigheter och undrade hur han kunde föreställa sig ett gott samarbete med parlamentet som står upp för de rättigheter som han och hans regering så kraftfullt motarbetat.

Vad svarade han?

– Att han ser fram emot ett fruktbart samarbete med oss, berättar Wikström.

Bättre med jordbruk och fiske

Cecilia Wikström håller med om tolkningen att Jean-Claude Junckers beslut att ge Ungern kulturfrågorna kan ses som en bestraffning av landet. Men hon tycker samtidigt att det är ett olyckligt val.

Vilket politikområde skulle du föredragit att han fick ansvara för?

– Han är en enormt slipad politiker och jag tror att han skulle varit lysande på jordbruks- och fiskeområdet. Men inte för kulturfrågorna. Han kommer också få ansvar för frågor som rör medier och där är han befläckad. Han kommer också att få frågan om medborgarskap. Och det gör mig orolig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet