• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Lynda Carter, som spelade Wonder Woman i tv-serien, talar om uppdraget som FN-ambassadör. Foto: TT arkiv

Wonder Woman fockad från FN

Uppdaterad
Publicerad

Superkrafterna till trots – det blev bara en dryg månad i FN-tjänst för seriehjältinnan Wonder Woman. På fredag får hon sparken från jobbet som FN-ambassadör.

Wonder Woman försvinner från FN och därmed blir världen mindre jämställd – eller? Protesterna mot att utse en påhittad seriefigur till honorär-ambassadör för kvinnors och flickors rättigheter, i stället för en människa av kött och blod, blev till slut så högljudda att de ansvariga på världssamfundet verkar ha backat.

”Verkliga kvinnor”

Wonder Woman fick sin titel i oktober och tanken var att seriehjältinnan skulle  vara en del av FN:s kampanj för ökad jämställdhet mellan könen en bra bit in på 2017. Men enligt en talesperson på FN förlorar hon den rollen redan på fredag denna vecka, rapporterar Guardian.

Ett inte helt oväntat besked, eftersom superhjältinnan fick en rätt dålig start på sin karriär som ambassadör. Redan samma dag som karaktären blev utsedd, manifesterade dussintals FN-anställda mot kampanjen under mottot ”Verkliga kvinnor förtjänar en verklig ambassadör”. 

Därtill skrev mer än 45.000 människor under ett upprop riktat till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, i vilket man krävde att han stoppar kampanjen, som anses sända ut fel budskap till jordens befolkning.

Lår-blottande dräkt

Så här lyder skrivelsen till FN-chefen:

”Även om skaparna av Wonder Woman vill göra karaktären till en stark och oberoende ”krigarkvinna” med en feministisk image, så är själva figuren likväl en storbystad, vit kvinna med abnorma proportioner i en tajt, glittrig, lår-blottande kroppsdräkt.”

Nu verkar det alltså som att protesterna mot Wonder Womans upphöjelse till FN-ambassadör har gett resultat, även om organisationen ännu inte officiellt talat om varför kampanjen avslutas redan denna vecka i stället för att fortsätta nästa år.

Världssamfundets talespersonen Jeffrey Brez har dock sagt att FN inte brukar anlita fiktiva karaktärer över några längre perioder. Som exempel gav han det finska spel- och merchandisefenomenet ”Angry Birds”, vars FN-tjänst ska ha inskränkt sig till en enda dag.

Storfilm på gång

Superhjälten Wonder Woman, i Sverige tidigare känd som Mirakelkvinnan, debuterade som seriestrip redan 1941. Rättigheterna till henne ligger hos det stora serieförlaget DC Comics. En påkostad spelfilm baserad på serien har premiär 2017, och både förlag och filmbolag var naturligtvis mer än tillfreds med att få draghjälp från FN i marknadsföringen.

Nu när Wonder Womans FN-uppdrag tar slut är Cortney Simmons, som jobbar på Time Warner-ägda DC entertainment,  ändå nöjd. Och det specialskrivna seriealbumet om kvinnlig kraft kommer i oktober nästa år, precis som planerat:

– Wonder Woman står för fred, rättvisa och jämställdhet och har i 75 år varit en motiverande kraft för många. Hon kommer att fortsätta vara det även långt efter att hennes uppdrag som FN-ambassadör är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.