default_caption

Yahya Hassan om Knausgård och religion

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Yahya Hassans diktsamling har sålt slut två upplagor, hyllats av kritikerna och lett till integrationspolitisk debatt i Danmark.

Yahya Hassans diktsamlingen slog ned som en bomb. Väldigt hyllad av kritikerna men har väckt ilska bland muslimer.  

–Det är okej. Det finns också de som anser att jag generaliserar. De menar att deras pappor inte slog dem, att de var duktiga i skolan, att de varken var kriminella eller fundamentalister. Men jag pratar om underklassen och om personer som är precis sådana, säger Yahya Hassan.

Yahya Hassan

Skriver om sin uppväxt

Det är en mycket arg ung man som diktar om våldet i hemmet, alla tabun och en pappa som svikit.

– Om jag hade sagt till min far att jag ogillade att han klådde upp mig, mina bröder och min mor varje dag. Ja, men det går inte för sig för det skulle vara respektlöst. Man ska hela tiden släta över och inte tala för högt om problemen, säger han. 

Relaterar till Knausgård

18 åriga Yahya Hassan växte upp bland palestinska flyktingar, i ett segregerat område i danska Århus.

– Min utgångspunkt var min barndom, det insåg jag när jag läste Knausgård. Den relation som Knausgård beskriver mellan sig själv och sin far, han var också sträng. Det fanns mönster som jag kände igen i min egen relation till min far. Det var lite av en ögonöppnare.

Diktar om religiöst hyckleri

Nu diktar han alltså om sin bråkiga uppväxt. Kriminaliteten, drogerna och det religiösa hyckleriet. Högerextremisterna och islamofoberna jublar.

– Det spelar ingen som helst roll om dagordningen sätts från höger eller vänster, från Gud eller Satan. Det handlar om litteratur, om poesi. Jag ser helst att litteraturen och poesin är fri från diverse konventioner, säger han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yahya Hassan

Mer i ämnet