Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klipp ska märkas om de innehåller AI-manipulerade element. Foto: SVT

Youtube ställer krav på transparens om AI

Publicerad

Den som publicerar filmklipp på Youtube måste framöver upplysa tittarna om det förekommer realistiskt innehåll som är manipulerat eller framställt med hjälp av generativ artificiell intelligens (AI).

”Generativ AI förändrar hur kreatörer uttrycker sig – från att ta fram idéer till att experimentera med verktyg som förbättrar den kreativa processen. Men tittarna vill i allt högre grad veta om det innehåll de ser är manipulerat eller syntetiskt”, skriver den amerikanska videoplattformen på sin blogg.

Plattformen tar som exempel klipp där ansikten eller röster har bytts ut för att efterlikna en levande person, eller filmer som har manipulerats för att få det att framstå som att det brinner i en byggnad.

Kravet på transparens gäller dock inte alla filmklipp.

”Vi kräver inte att upphovsmän ska redovisa innehåll som är tydligt orealistiskt, animerat, innehåller specialeffekter eller har använt generativ AI för produktionshjälp”, skriver Youtube.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.