Foto: TT

Zara Larssons plagiat i Sommar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stycke ur artistens Sommar i P1 var direkt kopierat från en annan persons blogg. Programmets producent tar nu på sig ansvaret: ”Helt mitt fel”.

Den 25 juli höll artisten Zara Larsson det på förhand mest uppmärksammade sommarpratet i årets upplaga av Sommar i P1.

Nu har det visat sig att det inte bara var Larssons egna ord som fyllde det 1,5 timme långa programmet, rapporterar Dagens nyheter.

Bloggaren Louise Winblad efterlyssnade i helgen på det hyllade programmet och hörde plötsligt sina egna ord ljuda ur högtalarna.

”Jag hinner tänka en del. Varför har ingen sagt något? Har ingen jag känner hört hennes sommarprat? Nämner hon ”hej hej vardag” eller mitt namn? Fast det var just det, hon angav inte någon källa. Hon pratade vidare. Om viktiga saker, absolut! Men det kändes ändå snopet på något sätt.”

Klipptes bort

Larssons sommarprat kretsade främst kring feminism. Delen hon kopierade handlade om hur man som kvinna ständigt känner en oro om man ensam på kvällen möter en man.

För att det inte ska röra sig om upphovsrättsintrång krävs det att man hänvisar till var man hittat citatet eller vem som ligger bakom det.

Henrik Johnsson var producent för sommarpratet. Han säger till Dagens nyheter att han av misstag råkade klippa bort delen då Larsson förklarar att det inte är hennes egna ord.

Inte arg

Louise Winblad meddelar på sin blogg att hon nu blivit kontaktad av Sveriges radio. Enligt information hon fick ville Larsson citera, men visste inte vem som skrivit originaltexten.

Winblad skriver att hon inte är arg utan förutsätter att det var en miss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.