Zetterlund på vita duken och på scen

Uppdaterad
Publicerad

Monica Zetterlund har medverkat i en rad filmer och revyer.

1964 medverkade Zetterlund som sångerska i filmen Svenska bilder. Filmen var en av flera filmer signerade Hasse och Tage som Zetterlund kom att medverka i. I rollerna återfanns bland andra Birgitta Andersson och Hasse Alfredsson. För regin svarade Tage Danielsson.

Året därpå tilldelades Zetterlund en stor roll i filmen Att angöra en brygga, en stillsam filmberättelse med en havererad kräftskiva i fokus.

I den mycket populära tv-serien och folklustspelet Söderkåkar spelade hon pigan Malin, ständigt uppvaktad av brevbärare Olsson och polis Karlsson som spelades av Mille Schmidt och Sune Magns. Serien sändes första gången 1970.

I början av 70-talet spelade hon den före detta sockenhoran Ulrika i Jan Troells filmatiseringar av Vilhelm Mobergs utvandrarepos Utvandrarna och Nybyggarna.

Sjuttiotalet fortsatte med roller i Fimpen (1974), en film om en sexårig pojke som blir fotbollsidol. Från samma år kommer också filmen Rännstensungar där Monica Zetterlund spelade mot bland andra Cornelis Vreeswijk.

Hon medverkade också i Tv-serien Katitzi från 1979 och gjorde ett gästspel i Solveig Tärnströms Tv-serie Morsarvet (1993).

Spelade många revyer

Samarbetet med Hasse och Tage tog sig också uttryck i Zetterlunds medverkan i flera revyer. Bland revyerna som Zetterlund deltog i fanns ”hundrevyerna” Gröna Hund, Gula Hund och Svea Hund.

Hasse Alfredsson satte 1962 upp Gröna Hund på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Föreställningen blev ett genombrott för Hasse och Tage på revyscenen. Bland skådespelarna på scen fanns Monica Zetterlund.

I Gula Hund, som sattes upp på Chinateatern, sjöng Monica Zetterlund en mycket känd version av Du gamla Du fria.

I Svea Hund på teater Göra Lejon delades revyn in i sex delar, i stället för de sedvanliga numren. Zetterlund medverkade även i denna revy, som blev en stor publiksuccé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.