Max Chan Zuckerberg tillsammans med sina föräldrar Mark Zuckerberg och Priscilla Chan Zuckerberg. Foto: TT

Zuckerberg skänker bort förmögenhet

Uppdaterad
Publicerad

På sin facebooksida meddelar grundaren Mark Zuckerberg att han ger bort sin förmögenhet för att göra världen till en bättre plats för sin nyfödda dotter.

Zuckerberg och hans fru lovar ge bort 99 procent av de aktier de har i företaget, värt motsvarande 391 miljarder kronor,  för att för att göra världen till ”en bättre plats” för den nyfödda dottern Max och andra barn.

Miljardgåvan har fått namnet ”Chan Zuckerberg Initiative” och målet ska vara att ”främja mänsklighetens potential och verkar för jämställhet för alla barn i nästa generation.” I ett första steg innebär det satsningar på utbildning och att bekämpa sjukdomar.

”Din mor och jag saknar än så länge orden för att uttrycka det hopp du ger oss inför framtiden,” skriver Zuckerberg meddelandet som är riktat till dotten.

Paret lovar att avslöja fler detaljer om sina planer när de återvänder från sin föräldraledighet.

Zuckerberg säger att han avser att stanna kvar som Facebooks vd i ”många, många år”, och bolaget uppger att han kommer ha fortsatt kontroll över Facebooks aktier under ”överblickbar framtid”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.