Zygmunt Bauman: ”Ondskan har spridit sig”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av 1900-talets mest inflytelserika sociologer och skrivit böcker om hur moderniteten har förändrat samhället. I helgen var polsk-brittiske Zygmunt Bauman inbjuden av föreningen ”Judisk kultur i Sverige” för att hålla en föreläsning om kosmopolitism i Stockholm. Kulturnyheternas Danjel Nam träffade honom.

Trots att Zygmunt Bauman började skriva sent i livet, så är hans bokproduktion omfattande. I snitt ger han ut en bok per år. I år är han aktuell med en bok om samhällets ”Flytande ondska”.

– Ondskan har spridit sig till hela samhället. Den har fördelats och brett ut sig mer eller mindre jämntjockt, säger Zygmunt Bauman.

Han talar om hur de stora samhällsförändringarna har påverkat människan och att vi idag lever i en tid där osäkerheten, misstänksamheten och konkurrensen utgör grunden för vår identitet och våra levnadsvillkor.

”Ömsesidig misstro”

–Förhållandet människor emellan präglas alltmer av ömsesidig misstro, osäkerhet och potentiell aversion. På kontor, i fabriker, överallt ser man potentiella konkurrenter. Och alla vill framställa sig själv i bättre ljus än sina arbetskamrater. ”Låt henne eller honom bli överflödig snarare än jag”.

Tekniken under vår moderna tidsålder skulle göra det lättare för oss att leva, men istället gjorde den oss överflödiga. Ett mer flytande samhälle växte fram där allting idag blivit mer och mer tillfälligt – och där var och en av oss är utbytbara – till och med i kärleken.

– Kärleksfulla förhållanden riskerar att frätas sönder av den skörhet och bräcklighet som kännetecknar den typen av relationer. Så var enda nivå av den mänskliga samlevnaden kommer detta element av misstro och tävlan in i bilden.  

Saknar medvetenhet

Migrationen och globaliseringen är också en effekt av moderniteten enligt Bauman. Människan har alltid migrerat och det kommer aldrig kunna gå att stoppa. Bauman menar att svaret på problemet snarare handlar om en insikt om i vilket tillstånd världen befinner sig i. En insikt som handlar om ett världsmedborgarskap.

– Vi lever redan i en kosmopolitisk värld. Men det vi saknar är kosmopolitisk medvetenhet. Vi inser inte att vi är ömsesidigt beroende av varandra här i världen. Därför har man inget behov av att sträva efter ett bättre samhälle, säger Bauman och tillägger:

– Det som blir intressant är att få det så bra som möjligt – för en själv och sina nära och kära – i ett förhållandevis ondskefullt samhälle.

Mänskliga mekanismer

Sociologiprofessorn Zygmunt Bauman är 91 år idag. Han har hunnit skriva över 60 böcker och hans mest kända bok är ”Auschwitz och det moderna samhället” från 1989 och handlar om att de mekanismer som gjorde Förintelsen möjlig. Men inte ens då övergavs hoppet. 

– Hoppet är en grundläggande egenskap hos mänskligheten. Det är den enda odödliga sidan av omständigheter som styr vår existens. Hoppet överlevde till och med i nazisternas koncentrationsläger.

Här kan du se Erik Gandinis kortfilm ”Cosmopolitanism” som handlar om att leva och verka tillsammans med främlingar i en gemensam värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.