Loreen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skrällen – Loreen klar för Melodifestivalen 2017: ”Jag är nervös”

Loreen utklassade hela Europa 2012 när hon vann Eurovision med superhiten "Euphoria". Nu är hon redo för Melodifestivalscenen igen.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Loreen framför ”Euphoria” i Melodifestivalen 2012.
Loreen framför ”Euphoria” i Melodifestivalen 2012. Foto: SVT
Bild på Loreen som framför Euphoria, vinnare av Melodifestivalen 2012.
Loreen. Foto: Scanpix

Loreen kommer att tävla i den fjärde deltävlingen. Låten "Statements" har hon skrivit tillsammans med Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb – trion bakom Måns Zelmerlöws segerlåt 2015.

– Jag ska inte sticka under stolen med att jag är nervös. Jag är alltid nervös. Men så har jag en liten röst inom mig som säger: ”gör det här!, inspirera!, do your job!”. Men visst är jag skraj över att ställa mig på scenen, säger Loreen till SVT Kultur.

Klockan 11.20 på torsdagen den 1 december chattar hon med besökarna på svt.se/melodifestivalen.

”Ingen övertag”

Båda Loreens föräldrar är från Marocko, men hon är född och uppvuxen i Stockholm och Västerås.

Hon deltog i Idol 2004 genom att hennes syster anmälde henne till tävlingen utan hennes vetskap. Innan hade hon aldrig stått på scen tidigare, och i tävlingen slutade hon på en fjärde plats. Här blev Loreen ett namn, men hon uppmärksammades inte så mycket tiden efter, utan det stora genombrottet kom snarare när hon vann med "Euphoria".

– Jag har inget övertag över huvud taget, som jag ser det. Folk har säkert förväntningar, men det har hänt mycket och det kommer att vara väldigt annorlunda. Jag har fått lite hårdare hud som kvinna, säger hon till SVT Kultur.

Världshit

"Euphoria" har mer än 1,2 miljoner sålda exemplar världen över och 100 miljoner streams. Samma år som segern i Eurovision vann Loreen pris i MTV Europe Music Award för Best Swedish Act, två Rockbjörnar för Årets kvinnliga artist och Årets låt samt blev nominerad i World Music Awards.

Fakta: Loreen

Född: 1983.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Stockholm och Västerås.
Melodifestivalrutin: 2011: "My Heart Is Refusing Me" (åkte ut i Andra chansen), 2012: "Euphoria" (vinnare).
Eurovisionrutin: 2012: "Euphoria" (vinnare).
Övrigt: Jobbar ibland som röstskådespelare. Har bland annat hörts i filmen Shrek.