Björn Ulvaeus, Christer Björkman, Ash (Aviciis producent), Benny Andersson och Martin Österdahl är alla stolta över samarbetet.
Björn Ulvaeus, Christer Björkman, Ash (Aviciis producent), Benny Andersson och Martin Österdahl är alla stolta över samarbetet. Foto: Karin Törnblom

Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Avicii skriver musik till Eurovision-finalen

När Sverige fick sin första seger i Eurovision Song Contest 1974 var det ABBA som stod bakom segern. Nu återvänder två fjärdedelar av gruppen, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, till Eurovision – i ett unikt samarbete med världsstjärnan Avicii.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
ABBA vann Eurovision 1974 med "Waterloo".
ABBA vann Eurovision 1974 med "Waterloo". Foto: Lars Wiklund/SVT
Avicii har spelat för enorma publiker världen över.
Avicii har spelat för enorma publiker världen över. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Det är i finalen den 18 maj som trion kommer att medverka. Björn Ulvaeus och Benny Andersson har specialskrivit musikstycket ”We Write the Story”, där Avicii står för bearbetningen. Hur musiken kommer att framföras är än så länge hemligt.

– Vi är obeskrivligt glada över att Benny, Björn och Avicii tackade ja till att specialskriva musik till Eurovision Song Contest 2013, säger Martin Österdahl, exekutiv producent.

"Mycket roligt och inspirerande"

SVT:s ambitioner att genom Eurovision sätta fokus på artisterna och musiken, och samtidigt samla Europa runt tanken om alla människors lika värde, var grundläggande för att få till samarbetet.

Och idéerna föll de tre musikskaparna väl i smaken.

– Vi fick en fin presentation av Martin Österdahl och Christer Björkman om SVT:s vision av ESC, som ledde fram till uppdraget att i samarbete med Avicii skriva ett stycke om samförstånd och gemenskap. Mycket roligt och inspirerande, säger Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

– Det är enormt spännande att få vara med om en förening mellan två av Sveriges största musikexporter och samspelet mellan generationer, säger Ash, exekutiv producent för Avicii.

Fanns hela tiden på önskelistan

Redan i början av planeringen inför Eurovision i Malmö fanns idén om en Eurovision-anthem. Och Björn, Benny och Avicii har länge stått högt på SVT:s önskelista över artister till programmet.

– För snart 40 år sedan inleddes svensk popmusiks segertåg över världen med ABBA:s seger i Eurovision Song Contest. I dag erövrar Avicii världens topplistor. Att kunna sammanföra dem är en önskedröm som gått i uppfyllelse, säger Martin Österdahl.

– På det här sättet knyter vi ihop svensk musiks internationella framgångssaga.