Lynda Woodruff Melodifestivalen 2016

Lynda Woodruff gör comeback i finalen av Melodifestivalen 2016

Christer Björkman jämför henne med första luckan i adventskalendern. När Lynda Woodruff dyker upp vet man att det inte är långt kvar till Eurovision.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer gör sin hyllade karaktär Lynda Woodruff i finalen av Melodifestivalen 2016. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Lynda Woodruff på röda mattan i ESC 60 år
Lynda Woodruff på röda mattan i ESC 60 år Foto: Samuel Andersson/SVT
Sarah Dawn Finer som EBU-tanten Lynda Woodruff.
Lynda Woodruff hälsar delegationerna välkomna till värdlandet Sverige inför Eurovision 2013.

EBU-tanten Lynda Woodruff, spelad av Sarah Dawn Finer, blev en succékaraktär efter att hon dök upp i en sketch i Melodifestivalen 2012 och som poängutdelare i ESC 2012.

Hon gjorde sedan comeback i finalen av Melodifestivalen 2013 – och nu gör hon alltså ett efterlängtat besök igen.

– Jag älskar ju Lynda Woodruff. Det är så himla kul att hon ska vara med igen och att hon vaknar till liv när det börjar bli Eurovision-dags, säger en förtjust Christer Björkman, exekutiv producent.

Så föddes karaktären Lynda Woodruff

Sarah Dawn Finer gjorde en brittisk voice over för EBU:s artistmedverkandefilm 2008. Där såddes ett frö, som sedan kom att blomma ut i Lynda Woodruff – den entusiastiska EBU-medarbetaren som välkomnar delegationerna till värdlandet.

”Hon är som första luckan i julkalendern”

Det celebra EBU-besöket innebär även en comeback för Sarah Dawn Finer, som programledde den fjärde deltävlingen i Gävle tillsammans med Gina Dirawi.

I finalen medverkar hon dels i ett stjärnspäckat medley och förvandlas dessutom till Lynda Woodruff – för att påminna alla om att det finns en fortsättning även efter Melodifestivalen. Eurovision är i antågande.

– Hon är som första luckan i julkalendern i advent. När Lynda Woodruff dyker upp, då vet man att Eurovision är nära, säger Christer Björkman.