Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2017: Clara Henry i glittrig mellanakt med Alcazar – vill sända viktigt budskap till alla unga tjejer

Clara Henry gör en glittrig disco-mellanakt med Lina Hedlund och Tess Merkel från Alcazar. Då vill programledaren skicka ut ett viktigt budskap tillsammans med duon. ”Det är en låt till alla unga, framför allt tjejer, som tittar på programmet”, säger hon.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Clara Henry berättar att det är en dröm att få stå på scen tillsammans med Alcazar.
Foto: TT/Olle Kirchmeier SVT
Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren på gott humör i Växjö.
Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren på gott humör i Växjö. Foto: TT
David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson
På lördagen leder de tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2017 – och Clara står för veckans mellanakt... Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alcazar är tillbaka med en lyxigare stil.
...tillsammans med Lina Hedlund och Tess Merkel från Alcazar. Foto: Olle Kirchmeier/SVT
Clara Henry berättar att hon tillsammans med Alcazar-medlemmarna vill sända ett viktigt budskap med mellanakten. I första deltävlingen stod "Kvinnaböske" för mellanakten tillsammans med Mustasch – och i andra var det dags för Lindgrens stora Mellokavalkad. På lördag står Clara för showen med Alcazar.
Clara Henry berättar att hon tillsammans med Alcazar-medlemmarna vill sända ett viktigt budskap med mellanakten. I första deltävlingen stod "Kvinnaböske" för mellanakten tillsammans med Mustasch – och i andra var det dags för Lindgrens stora Mellokavalkad. På lördag står Clara för showen med Alcazar. Foto: TT
Hasse Andersson
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Clara Henry lever sin dröm.

På lördagen blir hon tillfälligt Andreas Lundstedts vikarie i Alcazar – och tar plats vid Lina Hedlund och Tess Merkel.

Tillsammans ska trion stå för en glittrig disco-mellanakt med ett viktigt budskap.

– När jag sett det i huvudet har jag sett värsta Alcazar-style. Det blir verkligen exakt det som var min dröm och det ska bli skitkul att få göra det och utmana sig själv, säger Clara Henry.

Programledaren berättar att man skrivit om låttexten till Not a Sinner, Nor a Saint för att få fram ett budskap om jämlikhet. Bland annat sjunger de ”det är inte mycket jag begär, att du får respekt för den du är”.

– Det är ett budskap som jag står för 24/7, alla dagar i veckan och dessutom i Melodifestivalen. Ett budskap om jämlikhet och att inte ta någon skit och att respektera andra människor.

Utveckla!

– Det handlar om hur jag lever mitt liv. Jag är ju ute efter en feministisk världsbild och med en medvetenhet om att kvinnor och män behandlas olika. Att jag vill förändra det. I dagliga diskussioner finns det medvetandet hela tiden med.

Får ofta frågor om manliga kollegorna

Hon har upplevt detta i samband med bevakningen av Melodifestivalen. Vid presskonferenser har hon ofta fått frågor om sina manliga kollegor, David Lindgren och Hasse Andersson.

– När man ser gamla hjulspår, typ vid en presskonferens... Det har hänt flera gånger att David och Hasse får berätta om hur de kände om kvällen och när det blir min tur får jag frågan: Hur känns det att jobba med de här två? De får berätta om sig själva och jag får berätta om dem. Det är så klassiskt, säger Clara och fortsätter:

– Det verkar som ingenting, men när man gång på gång får frågan att, ”beskriv David” eller ”hur är det att jobba med Hasse?” ... Då tänker man att, men kan inte jag också få prata om mig själv någon gång? För jag är ju också här, och de får ju prata om sig själva. Bara sådana grejer. Att man har det medvetandet på.

”En låt för alla unga tjejer”

När Clara Henry ställer sig på scenen i discokläder inför miljoner tv-tittare på lördag tänker hon lite extra på en speciell grupp i samhället.

– Jag tycker det är fantastiskt att få sjunga en låt där man delar med sig. Det är en låt till alla unga, framför allt tjejer, som tittar på programmet. Och en önskan att de ska få bli respekterade för den de är och bli behandlade som alla andra, med samma rättigheter och skyldigheter.

Clara: Visste redan innan Melodifestivalen att jag ville göra disco

Clara Henry berättar att hon åt middag på hemlig plats kvällen före offentliggörandet av programledarna i höstas.

Runt bordet fanns även David Lindgren, Melodifestivalens innehållsproducent Anders Lenhoff, koreografen Sacha Jean-Baptiste och projektledaren Anette Helenius.

– Så kommer det på tal att vi gärna skulle fundera på vad vi vill göra. Då säger jag direkt: Jag vet redan vad jag vill göra. Jag vill göra ett ordentligt dans-disconummer, jag vill vara klädd i en paljett-jumpsuit och gärna att Hasse också ska vara det. Det blev att vi gör exakt det, minus Hasse. Det här har jag velat göra ända sen jag fick frågan, jag vill göra disco, säger Clara Henry.

”Det bästa jag gjort i mitt liv”

I veckan har hon repeterat sin mellanakt med Lina Hedlund och Tess Merkel utan publik i arenan i Växjö.

Hur är det att vara medlem i Alcazar?

– Alltså... det här är det bästa jag gjort i mitt liv, tror jag! Jag älskar Alcazar! Melodifestivalen är bäst när Alcazar är med, haha. Jag var åtta år när de var med första gången, 2003, och jag tycker de är så bra. När jag var elva var jag med i Combo, som var ett svenskt barnprogram. Då var de gästartister och jag bara: "Ah, det är Alcazar!". Jättehäftigt.

Hur är de att jobba med?

– De är underbara. Helt fantastiska. De är så peppiga och glada och jag tror de är såsom man tror att de ska vara. De är energiska som fan och kärleksfulla. Jag har ju aldrig dansat eller sjungit på en scen...de kan handskas med det. De tycker inte att jag är jobbig för att jag inte sätter allting direkt liksom.

Hur ser din vardag i Melodifestivalen ut annars nu, beskriv känslan?

– Det känns bra. Tryggt och lugnt. Det är mycket jobb, men man börjar komma in i det lite nu. Det är nya scheman hela tiden, så man har aldrig riktig koll på vad man ska göra. Men har man fem minuter över är det skönt att bara...nu kan jag slappna av till skillnad från första veckan. Det är skönt.