Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Melodifestivalen och Eurovision: Vanliga frågor

Här får du svar på de vanligaste frågorna om Eurovision Song Contest och Melodifestivalen.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

OM EUROVISION SONG CONTEST

När och var kommer Eurovision Song Contest 2016 att arrangeras?
Eurovision Song Contest 2016 kommer att äga rum i Stockholm med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

Var kan jag läsa om bidragen i Eurovision Song Contest 2016?
Här kan du se och läsa på om alla årets bidrag.

När kan jag köpa biljetter?
De första biljetterna släpptes i höstas. På den officiella internationella webbplatsen Eurovision.tv hittar du mer information!

Hur fungerar Eurovision-appen?
Eurovision-appen tillhandahålls av EBU och inte SVT. Har du frågor kontakta support@eurovison.tv

Var kan jag läsa om äldre årgångar av Eurovision Song Contest?
Genom att klicka på årtalen hittar du allt om de medverkande 2015, 2014, 2013 och 2012. I verktyget Eurovisionizer (extern länk) hittar du all statistik från tävlingens historia.

Varför får länder utanför Europa vara med?
Det finns ingen regel som säger att bara europeiska länder får tävla i Eurovision Song Contest. För att få delta måste landet ha nationella tv-bolag som är medlemmar i Europeiska radio- och tv-unionen (EBU). De flesta av medlemsländerna ligger inom det område som normalt uppfattas som Europa, men alla som är belägna inom unionens sändningsområde kan ansöka om medlemskap.

Varför får man inte rösta på sitt eget land?
Målet med Eurovision Song Contest är att rösta fram det bästa bidraget, och om det var tillåtet att rösta på sitt eget land har man antagit att många skulle göra det av patriotiska skäl.

Hur ackrediterar jag mig till Eurovision Song Contest?
Ackrediteringen till Eurovision Song Contest 2016 är stängd. Man ansökte om ackreditering via ett formulär på Eurovision.tv.

Kan jag visa Eurovision Song Contest 2016 från SVT offentligt?
Ja, under förutsättning att du har en överenskommelse med HoistLocatel (offentligvisning.se). Mer info hittar du här.

Säkerhet under Eurovision
Eurovision Song Contest 2016 har hela tiden planerat för en mycket hög säkerhet. För att skapa ett tryggt och glädjefyllt evenemang har säkerheten allra högsta prioritet. Till exempel måste alla besökare – publik, tävlande, personal, fans, journalister – passera flygplatsliknande säkerhetskontroller för att ta sig in i arenan. Denna typ av säkerhet gäller alltid vid Eurovision Song Contest, oavsett var tävlingen hålls.

Det är Stockholm stad och polisen som är ansvariga för säkerheten kring evenemanget. Som värdar för evenemanget håller SVT nära och kontinuerlig kontakt med Stockholm stad och polisen. På Eurovisions sida kan man läsa mer om säkerheten: http://www.eurovision.tv/page/news?id=stockholm_eurovision_is_in_town

OM MELODIFESTIVALEN

Vilka datum sänds Melodifestivalen 2016?
Melodifestivalen 2016 sändes den 6 februari (deltävling 1, Göteborg), den 13 februari (deltävling 2, Malmö), den 20 februari (deltävling 3, Norrköping), den 27 februari (deltävling 4, Gävle), den 5 mars (Andra chansen, Halmstad och den 12 mars (final, Stockholm). Läs mer om turnén under Melodifestivalen 2016.

Hur länge är program och bidrag tillgängliga på SVT Play?
Fram till deltävling 4 den 27 februari kan du se årets Melodifestival på SVT Play från sändning till och med måndagen klockan 23.59, det vill säga i tre dagar. Därefter avpubliceras programmen. Efter fjärde deltävlingen publiceras sen samtliga deltävlingar igen och går att se fram till 30 dagar efter finalen. Bidragen som slås ut och går till Andra chansen går att se efter respektive deltävlingen medan de bidrag som går direkt till final publiceras efter fjärde deltävlingen. Programmen och bidragen går även att se om du befinner dig utomlands.

När kan jag köpa biljetter till Melodifestivalen?
Blixten & Co och Live Nation svarar för publikevenemanget under Melodifestivalen och kan ge alla besked om biljetter. SVT producerar tv-programmet men har inte hand om och kan tyvärr inte besvara frågor som rör att vara publik på plats, men vi hoppas förstås att du som kommer till arenan har lika roligt som vi som gör programmet!

Hur skickar jag in ett bidrag till Melodifestivalen?
Du laddar upp din låt direkt här på svt.se/melodifestivalen under ansökningsperioden. Antagningen till Melodifestivalen 2016 har stängt, men datumen för att vara med i Melodifestivalen 2017 presenteras på webbplatsen under sommaren 2016.

Hur gammal måste man vara för att få tävla som artist?
För att få tävla som artist i Eurovision Song Contest måste man ha fyllt 16 år. Därför måste en artist fylla 16 innan Eurovision samma år för att få delta i Melodifestivalen. För låtskrivare finns ingen åldersgräns.

Hur många får man vara på scenen?
I Melodifestivalen får man vara åtta personer på scen. I Eurovision Song Contest är antalet personer begränsat till sex stycken.

Måste all sång framföras live?
I Eurovision måste all sång vara live, och kören får inte stå bakom scenen som i Sverige. I Melodifestivalen är det tillåtet för den som vill att ha förinspelad kör, men leadsången måste alltid vara live.

Kan man sjunga på vilket språk man vill?
Ja, man får sjunga på vilket språk man vill, både i Melodifestivalen och Eurovision. Däremot är det förbjudet att ha kommersiella eller politiska budskap i texten.

Hur utses vinnaren Melodifestivalen och Eurovision Song Contest?
I Melodifestivalens deltävlingar har folket all makt, medan resultatet i finalen till 50 procent avgörs av folket och till 50 procent av de internationella jurygrupperna. I Eurovision Song Contest står jurygrupper av samma slag för 50 procent av poängen i både semifinalerna och finalen medan den andra hälften av poängen kommer från teleröster.

Är det tillåtet att visa Melodifestivalen på storbildsskärm i exempelvis en kyrka eller föreningslokal?
Ja, det går bra – så länge arrangören inte tar betalt för evenemanget.

Hur röstar jag under direktsändningarna?
Byt ut XX mot startnumret på det bidrag du vill rösta på. Vill du till exempel lägga din röst på bidrag nummer 2 byter du ut XX mot 02. Du kan också rösta med Melodifestivalens app. Observera att det uppstår en fördröjning: När du tittar på digital-tv finns alltid en fördröjning i förhållande till verkligheten. Fördröjning uppstår också om du tittar på tv-program på webben. Normalt kan du räkna med en fördröjning på cirka 40 sekunder när du tittar på en direktsändning. Om du har en mottagare med hårddisk där man kan sätta sändningen på paus (PVR) måste du kolla att du verkligen ser sändningen live och inte fördröjt. Annars kan röstningen vara avslutad i verkligheten medan den fortfarande ser ut att pågå på din tv. Håll fördröjningen i åtanke när du röstar. Observera att det inte går att rösta under reprisen av programmet.

Hur röstar jag med Melodifestivalens app?
All information om appen hittar du på vår sida Om appen.

Jag kommer inte fram när jag försöker rösta.
Beroende på vilken telefonstation man ringer från kan antalet lokalt lediga linjer ta slut vid hög trafik. Nästa sekund kan det finnas en ledig igen. Det händer alltså bara lokalt och beror på vad telefonnätet på just den aktuella platsen klarar. Alla samtal drabbas lika, inte vissa nummer. Slutresultatet påverkas alltså inte. Vår lösning är att ha öppet för röstning under lång tid och att det finns två helt skilda tekniker att rösta med – sms och telefon.

Bekräftelsen på min röstning kom inte förrän efter röstning avslutats – har min röst verkligen räknats?
När man röstar med sms registreras rösten omedelbart. Men för att klara den stora belastningen på sms-nätet bromsar vår trafikövervakning alla svars-sms tills själva röstningen är över. Sedan släpps köerna med returmeddelanden och betalningar fram. Det kan ibland dröja många timmar innan alla köer har betats av.

Var hittar jag resultat och historik från alla äldre årgångar av Melodifestivalen?

All historik från tävlingens historia hittar du på vår sida Om Melodifestivalen.

OM SVT.SE/MELODIFESTIVALEN

Var hittar jag resultatet i Melodifestivalen 2016?
Här kan du läsa allt om Melodifestivalen 2016. På sajten kan du även läsa om Melodifestivalen 2015, Melodifestivalen 2014, Melodifestivalen 2013 och Melodifestivalen 2012. Av rättighetsskäl går det inte längre att se programmen.

Får jag lägga upp låtar eller klipp från Melodifestivalen på till exempel Youtube?
Nej, det är förbjudet enligt upphovsrättslagen. Melodifestivalen har dock ett eget Youtube-konto där du kan se bidragen.

OM LILLA MELODIFESTIVALEN

Lilla Melodifestivalen tog en paus under 2015.

KONTAKTA OSS

Hur kontaktar jag redaktionen om jag har andra frågor?
Du når oss via e-post på melodifestivalen@svt.se