Inspirationsbild för årets tema för Eurovision Song Contest 2016.
Foto: SVT/INGO

Eurovision Song Contest 2016 – här är logotypen

”Come Together” – det är temat för Eurovision Song Contest 2016. Logotypen hämtar inspiration från en maskros.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
”Come Together” är årets tema för Eurovision Song Contest 2016.
Foto: SVT/INGO
Inspirationsbild för årets tema för Eurovision Song Contest 2016.
Foto: SVT/INGO
Banderoll med tema och logotyp för Eurovision Song Contest 2016.
Foto: SVT/INGO

Symbolen består av en mängd gnistrande frön, som förenas till en enhet.

– Symbolen bär med sig mycket och man kan tolka den på olika sätt, men idén att utgå från en maskros var något vi gillade. De allra flesta har en relation till den. Den har en enorm växtkraft, den är utbredd över Europa och den kan förflytta sig, säger Lotta Loosme, kommunikationschef för Eurovision Song Contest 2016.

En samlande kraft

Idéarbetet återknyter till den ursprungliga tanken med Eurovision Song Contest, som föddes i en efterkrigstid på 1950-talet. Samtidigt utvecklades nya tekniska möjligheter, där det numera gick att sända ut en signal med ljud och rörlig bild som människor i flera olika länder kunde samlas till.

Idén som då föddes var att fylla denna signal med ett enande budskap, med sång och artisteri, och med att bejaka den europeiska mångfalden.

– Vi vill få med oss hela den fina grundtanke som Eurovision vilar på – den var viktig då och den är lika viktig nu, säger Lotta Loosme.

Logotypen är framtagen av byrån INGO. Rikard Holst, som är Art Director på INGO och som står för designen av symbolen, utvecklar:  

– Symbolen är en maskros med omvänd funktion. Den är uppbyggd av små frön, ”flygare”, som kommer från hela Europa för att samlas i vår magiska blomma och visualisera den positiva energi som uppstår när vi i musikens och glädjens kraft förenas i Eurovision 2016.

Slogan: ”Come Together”

Årets slogan återknyter till temat att samlas, ett tema som även rimmar väl med värdstadens värderingar om ett Stockholm för alla. ”Come Together” förmedlar även att alla människor är mer än välkomna att uppleva Eurovision 2016, antingen på plats i Globen eller från tv-soffan.

– ”Come Together” relaterar till vår symbol, men anknyter också till den historia som Eurovision Song Contest bär med sig och som är lika aktuell i dag, säger Lotta Loosme.

Symbolen blir organisk

Symbolen har även en 3D-funktion, vilken är producerad av byråerna Broken Doll och Swiss.

– Vi har redan i idéarbetet utgått från att symbolen ska röra på sig. Den blir organisk och pulserar i färgexplosion. Frönas, eller ”flygare” som vi kallar dem, äventyrliga färd för att enas i vår magiska blomma är en viktig del. Vi har lagt mycket möda på hur de är utformade, och hur de rör sig, de är som egna små väsen, säger Rikard Holst.

– Jag hoppas att fansen och resten av Europa får samma känslor som vi. Vi är väldigt glada och stolta, säger Lotta Loosme.