Nedräkningsklockan till Eurovision Song Contest 2016 står på Norrmalmstorg.
Foto: Mattias Dahlqvist

Nu räknar Stockholm ner till Eurovision Song Contest 2016

Med bara några veckor kvar börjar stämningen hetta till i Stockholm. Nu är nedräkningen till årets upplaga av Eurovision Song Contest i full gång.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
”Come Together” är årets tema för Eurovision Song Contest 2016.
”Come Together” är årets tema för Eurovision Song Contest 2016. Den magiska blomman pryder även nedräkningsklockan. Foto: SVT/INGO
Karin Wanngård
Kartin Wanngård tar emot det så kallade ”Host City Insignia”. Foto: Janne Danielsson/SVT

Onsdagen den 23 mars invigde finansborgarrådet Karin Wanngård en tredimensionell skulptur av symbolen för årets Eurovision Song Contest 2016.

Skulpturen står på Norrmalmstorg och fungerar som en nedräkningsklocka. Förbipasserande kan följa nedräkningen fram till finalen av Eurovision Song Contest, som går av stapeln i Globen den 14 maj.

– Musik engagerar, förenar och enar över alla gränser – nationella, språkliga och kulturella. Vi är stolta över att vara värdstad för 2016 års tävling och vi vill varmt välkomna Europa till Stockholm, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Invigningen inleddes klockan 15.00 med en tyst minut med anledning av händelserna i Bryssel.

– Eurovision ska märkas i hela Stockholm, och det ska vara ett arrangemang som präglas av öppenhet, tolerans och alla människors lika värde, säger Karin Wanngård.

Den tredimensionella skulpturen bygger på symbolen för Eurovision Song Contest 2016. Symbolen, en magisk blomma, är framtagen av reklambyrån INGO på uppdrag av Sveriges Television och EBU.

Den magiska blommans sfär mäter totalt fyra meter i diameter och består av 190 så kallade flygare. Blomman är också en energisnål ljusinstallation som dessutom doftar svagt och spelar musik. Blomman står på ett tre meter högt podium med en integrerad nedräkningsklocka.

– Efter evenemanget ska blomman få fortsatt liv i Globenområdet, som ett minne, säger Karin Wanngård.

Finansborgarrådet Karin Wanngård tog i januari emot det så kallade ”Host City Insignia” – Eurovisions symboliska nyckel – när värdskapet för Eurovision Song Contest överlämnades från tidigare värdstaden Wien till Stockholm i samband med lottningen av semifinalerna.