Petra Mede. Foto: TT Nyhetsbyrån

Petra Mede leder gala när Eurovision Song Contest firar 60 år: ”Det är inte klokt”

Eurovision Song Contest fyller 60 år i år. Detta kommer att firas med en stor jubileumsgala som produceras av BBC, där många gamla och nya eurovision-stjärnor kommer att dyka upp.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Petra Mede och Graham Norton.
Petra Mede och Graham Norton. Foto: Henny Ray Abrams/Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån
Petra Mede i Eurovision 2013.
Petra Mede i Eurovision 2013. Foto: Jessica Gow/TT

Programledare för den spektakulära jubileumsshowen är vår egen Petra Mede, som leder programmet tillsammans med Graham Norton, BBC:s främsta talkshow-programledare och kommentator vid Eurovision Song Contest sedan flera år för BBC:s räkning.

Petra Mede ledde Eurovision Song Contest senast Sverige hade värdskapet 2013. Då hyllades hon unisont av Tv-recensenter från hela Europa för sin förmåga att leda tävlingen och för sina språkkunskaper.

– Det är väldigt roligt. Jag tänker att jag är så otroligt privilegierad. Det är ju inte klokt att jag ska få jobba för BBC med Graham Norton också. Det är inte klokt alltså.

Varför tror du att du har fått detta ärofyllda uppdrag?

– Att bedöma mig själv, det får andra göra men det måste grunda sig i det de sett på Eurovision för två år sedan. De måste tyckt att jag var hyfsat bra.

Du blev ju väldigt hyllad när du ledde ESC i Malmö, är det här en chans att återigen charma hela Europa?

– Ja absolut jag hoppas att så många som möjligt ser detta. Jag ska göra mitt bästa för att charma och synas. Nej men naturligtvis handlar denna kvällen främst om artisterna och låtarna. Det är inte min show som ska göras utan vi ska hylla Eurovision som fenomen. Det är en speciell genre med lättsamhet och allvar och det engagerar fortfarande så många.

Hur rankar du detta uppdraget jämfört med andra programledarjobb?

– Det är svårt att jämföra. Jag har fått äran att vara med på ganska fina uppdrag men det här ligger i topp, det är ett av de absoluta topp-gigen. Petra goes international.

Slutligen, vad ser du mest fram emot?

– Jag ser väldigt mycket fram emot att se hur man gör tv i England. Hur man jobbar fram en sådan här stor gala. Man tänker att BBC är ett sådant proffsigt och välkänt public service-bolag i England och man ser upp till dem på så många områden. Sedan att få träffa Graham Norton. Jag kommer bli lite starstruck men det kommer väl han att bli av mig också.

Eurovisionvinnarna Conchita Wurst och Herreys är två av de deltagande akter som hittills avslöjats från BBC. Mer information kommer att släppas de närmaste dagarna.

Galan kommer att äga rum i London på Eventum Apollo Hammersmith den 31 mars och sändas på SVT den 4 april, och i ett tjugotal andra länder inom EBU.