Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir
Foto: SVT

Se semifinallottningen inför Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm

Måndagen den 25 januari avslöjas vilka länder som kommer att tävla i vilken semifinal när Eurovision Song Contest intar Stockholm i maj. Se sändning här.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Dragningen som avgör vilken semifinal de deltagande länderna hamnar i kallas Allocation Draw och ses som det officiella startskottet på Eurovision Song Contest.

I år sker den i form av en direktsändning från Stockholms stadshus som du kommer att kunna se live i toppen av den här artikeln från klockan 11.15 på måndagen. Programledare är Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag har lämnat ESC-poängen från Sverige två gånger och det här påminner en del. Jag gillar hela ”Hello Europe”-känslan, säger Jovan Radomir.

Hur förbereder du dig? 

– Jag har kikat lite på tidigare dragningar och så tittar jag lite extra på deltagande länder och deras ESC-historik.

Sverige redan klara för final

Samma dag sker också en symbolisk överlämning av värdskapet för Eurovision Song Contest från Wien till Stockholm.

Eftersom Sverige är arrangörsland så är man redan klara för final tillsammans med de så kallade Big 5-länderna Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. I samband med semifinallottningen avgörs istället i vilken semifinal de sex länderna kommer att rösta. Själva startordningen kommer att bestämmas av SVT vid ett senare tillfälle.

Så går lottningen till

Israel har, efter önskemål, redan på förhand placerats i semifinal 2. Även Tyskland har önskat att sända och rösta i den andra semifinalen vilket har beviljats. Den första semifinalen kommer att bestå av 18 tävlande länder och den andra av 19. De tio länder som får flest antal röster ur respektive semifinal går sedan vidare till finalen den 14 maj vilket innebär att totalt 26 länder kommer att tävla där.

Precis som under de senaste åren är alla länder i Allocation Draw  indelade i lottningsgrupper baserade på röstningshistorik i Eurovision Song Contest. Den här gången har grupperna följande indelning: 

Pool 1: Albanien, Makedonien, Montenegro, Slovenien, Kroatien, Serbien, Bosnien och Hercegovina.

Pool 2: Danmark, Finland, Norge, Island, Estland, Lettland.

Pool 3: Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Ryssland, Ukraina.

Pool 4: Belgien, Cypern, Grekland, Australien, Nederländerna, Bulgarien.

Pool 5: Tjeckien, Litauen, Irland, Malta, Polen, San Marino.

Pool 6: Österrike, Ungern, Israel (redan placerade i semifinal 2), Moldavien, Rumänien, Schweiz.