Loreen fick era röster i fjol – vem får dem i år?
Loreen fick era röster i fjol – vem får dem i år? Foto: Scanpix

Regler och röstning i Melodifestivalen 2013

Få full koll på reglerna och hur du röstar i Melodifestivalen.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Melodifestivalens regler

Själva tävlingen består av fyra deltävlingar med åtta bidrag i varje. I varje deltävling är det två röstningsomgångar. Du kan rösta antingen via telefon eller via sms. Det finns två nummer att välja mellan: Det ena kostar 3,60 och det andra 9,90, varav 8,90 går till Radiohjälpen. Röstningsslussarna öppnar när programmet börjar klockan 20.00.

Efter den första röstningsomgången slås de tre bidrag som fått minst antal röster ut. Övriga fem går vidare till den andra röstningsomgången, där två bidrag går till final och två till Andra chansen. Det bidrag som fått lägst antal röster efter att slussarna stängt tvingas lämna tävlingen.

Precis som förra året så nollställs inte rösterna under sändningens gång utan artisterna har med sig sina tidigare röster in i den andra röstningsomgången och de nya rösterna läggs till de gamla. Vem som kommer 1:a, 2:a, 3:a och 4:a avslöjas inte förrän efter finalen.

Nya regler i Andra chansen
Nytt för i år är att startordningen i Andra chansen kommer att läggas av Christer Björkman efter den fjärde deltävlingen i Malmö. Första omgången i Andra chansen blir därmed en rak omröstning, precis som i deltävlingarna. Efter röstningen kvarstår fem låtar medan tre får lämna tävlingen.

I andra röstningsomgången behåller bidragen sina tidigare röstsiffror, och de nya rösterna läggs till de gamla. En låt får lämna tävlingen. Återstående fyra bidrag gör upp i duell med nollställda räkneverk. Här möts ettan och fyran samt tvåan och trean. Vilket bidrag som kommit på vilken plats avslöjas inte. I duellerna kan man inte rösta via sms utan bara med telefon. Vinnarna av duellerna går vidare till final.

Röstningsregler i finalen

I finalen delas hälften av poängen ut av elva internationella jurygrupper och den andra hälften står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning.

Internationella juryn
De internationella jurygrupperna delar ut 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng till de sju bidrag som de anser är bäst, medan de sista tre får 0 poäng. De utländska jurygrupperna kommer att dela ut poäng enligt samma poängskala som föregående år – varje jurygrupp lämnar sina röster i ordningen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 11 x 43 = 473 poäng.

Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortsätter telefon- och sms-röstningen. Den avslutas omkring fem minuter senare.

Folkets röst delas ut procentuellt
Resterande poäng står svenska folket för genom telefon- och sms-omröstning. Sammanlagt har jurygrupperna och tittarna 473 poäng var att dela ut. Precis som förra året fördelades tittarrösterna procentuellt – ett bidrag som får 10 procent av telerösterna får också 10 procent av de totalt 473 poängen. Hur tittarnas röster räknas om till poäng kan du läsa här.

Det bidrag med högst totalpoäng från juryn och tittarna vinner tävlingen. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng vinner den med flest antal tittarpoäng.

Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng så vinner den med flest antal faktiska röster. Om två bidrag hamnar på samma totalpoäng och har samma tittarpoäng och samma antal faktiska röster vinner den med flest 12 poängare från jurygrupperna. Om samma antal 12 poängare så räknas 10 poängare osv.

Vanliga frågor angående röstning

Jag kommer inte fram när jag försöker rösta
Beroende på vilken telefonstation man ringer igenom kan antalet lokalt lediga linjer ta slut vid hög trafik. Nästa sekund kan det finnas en ledig igen. Det händer alltså bara lokalt och beror på vad telefonnätet just där klarar. Alla samtal drabbas lika, inte vissa nummer. Slutresultatet påverkas alltså inte. Vår lösning är att ha öppet för röstning under lång tid och att det finns två helt skilda tekniker att rösta med - sms eller telefon.

Bekräftelsen på min röstning kom inte förrän efter röstning avslutats – har min röst verkligen räknats:
När man röstar med sms registreras rösten omedelbart. Men för att klara den stora belastningen på sms-nätet bromsar vår trafikövervakning alla svars-sms tills själva röstningen är över. Sedan släpps köerna med returmeddelanden och betalningar fram. Det kan ibland dröja många timmar innan alla köer har betats av.

När jag ringde var röstningen avslutad men den pågick fortfarande i min tv:
När du tittar på digital-tv är det alltid en fördröjning i förhållande till verkligheten. Fördröjning sker också om du tittar på tv-program på Internet. Normalt kan du räkna med en fördröjning på cirka 40 sekunder när du tittar live på webben. Om du har en mottagare med hårddisk, där man kan sätta sändningen på paus (PVR), måste du kolla att du verkligen ser sändningen live och inte fördröjd. Annars kan röstningen vara avslutad i verkligheten medan den fortfarande ser ut att pågå på din TV. Håll fördröjningen i åtanke när du röstar. Observera att det inte går att rösta under reprisen.