Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

Djur och natur i Sverige och världen

SVT1 Torsdagar 20.00

Sändningar

Om Mitt i naturen

Djur och natur med Martin Emtenäs och Yvette Hermundstad.

Sändningar

Det tama vildsvinet Bufflan placerade sig högt i förra årets tittarfilmstävling. Hur kommer det gå för din film i år? Arne Håveland
Det tama vildsvinet Bufflan placerade sig högt i förra årets tittarfilmstävling. Hur kommer det gå för din film i år? Foto: Arne Håveland

Blir din film årets vinnare?

Skicka in din tittarfilm så har du chansen att vara med i – och till och med vinna – höstens stora tittarfilmstävling.

Läs mer
Se björnfamiljen som gör hembesök, kanadagässens vilda parningslek, myrornas byggprojekt, snokarna på konferens – och skogsmården som klättrat upp i trädet och attackeras av fåglar.
Se det vita rådjuret jag räv, skalbaggen som går i myrlejonets fälla, björnen och duvhöken som får var sitt skrovmål, svanungen som åker snålskjuts, igelkottarnas taggiga kärleksstund – och rävungen som får syn på sin betraktare.
Se björnungarna som betar på ängen, fasanen som bråkar med gräsklipparen, vildsvinen på fältet, göktytans nya hem - och grävlingsungen som är allt annat än kameraskygg.
Se den kameravana lavskrikan, fjällrävungarnas lekstund, lodjuret på vinterpromenad, igelkottarnas familjelycka – och skogsmössen som slåss om en bit fågelmat.
Se tamkaninens kompis vildharen, tornseglarna i holken, vargens och vildsvinens maktkamp – och den unga räven som leker med barnens ballonger.
Se älgkalven som fastnat i stängslet, hackspettarnas takvåning, två nyfikna järvungar, nötväckornas namnkunniga holk – och lodjuret, som trots som rykte som skyggt, vågar sig så nära som 10 meter från Bertils ytterdörr.
Se grodornas parningssång, svanarnas slagsmål, tranornas familjehistoria – och björnarna som ger sig på riktigt avancerad akrobatik i trädet.
Se 160 larver i släptåg, två närgångna vildsvin, korparnas vardagsliv, de vuxna rådjurens försiktiga parningslek – och de bara några dagar gamla rådjurskiden.
Se skogsmårdens mumsiga bär, det skygga lodjuret, igelkottens ovanliga parningsdans, älgens vildsvinsjakt, lavskrikornas bästa kompis – och den nyfikna rävungen som utforskar sin nya värld.
Se en tjäder attackera en billykta, och en annan åka flygplan. Se också dovhjortens ovanliga måltid, ödlan på besök, svarthakedoppingarnas dokusåpa – och grävlingen som varsamt putsar pälsen utanför sitt gryt.
Se gräsandshanarnas slagsmål, björnarnas parningsstund, ekorrarna som äter fågelmat, minkarna som slåss om maten – två igelkotthanar som tävlar om honans gunst.
Se rörhönorna som bygger bo, fiskgjusen Frille som får mat av Räv-Olle, vildsvinskultingarna som slåss om högst rang - och rävungarnas som lär sig att bli vuxna.
Se de nyfödda älgkalvarna, ett mobbat rådjur, björnkärlek, huggormarnas olika kläder - och en äppeltokig bäver.
Se lodjuret jaga, illern som bor under altanen, storlommen som flugit vilse - och bäverfamiljen i Lerumsån som kivas i vattnet.
Se rådjurens kvällsmat, sädesärlans besvärliga takvåning, lodjurens tungsläpade byte, minkens sommarstuga - hornugglan som får sällskap av en katt, efter att ha flugit rakt in i ett fönster.
Se ekorrens jakt på godsaker, hermelinen i vedhögen, älgkalvarna som går ner på knä, vinterbjörnen, älgen som knäcker livbojen - och svanfamiljen som får hjälp att hitta tillbaka till sin rätta miljö.
Se den oskygga lappugglan, Inges grävlingsälsklingar, björnfamiljen i fjällen, bäverns gömsle - och sorken som vägrar finna sig i kråkans attack.
Se hundens första älgmöte, ekorrarnas trädlek, koltrastens körsbärsmums, marulkens kamoflage - och uttern som fiskar.
Se vårtbitaren på kontoret, den påhittiga ekorren, björktrastarnas oönskade granne, rentjurarnas frustande kamp - och älgen som går ner på knä för att mumsa på galet goda äpplen.
Se räven som förstör kattens mat, en nyfiken ung älgtjur, igelkottmamman med ungen i munnen, sothönsens slagsmål, en liten bläckfisk - och den söta harungen.
Se sparvugglans skafferi bli länsat av en mink, koltrastäggen som kläcks på garagetaket, mården som äter fågelmat, harungarna som väntar på mamma och björnarnas kärleksstund.
Se sparvhöken på hal is, en stark myra, en nyfiken hare, närgångna harrar och vad som händer när älgen och björnen möts.
Se de bångstyriga ekorrungarna, fiskgjusarnas flygträning, snokens fiskelycka, skogsmården som markerar revir och titta in i bålgetingarnas värld.
Se råbockarna slåss, knipungarna hoppa högt, rödinglek på riktigt nära håll, en ny född älgkalv på vägen - och hur det ser ut när det fullkomligt kryllar av ekorrungar!
Ur arkivet

Tittarfilmspärlor från förr

Frossa i tittarfilmer från flera år tillbaka. Varje klipp innehåller flera tittarfilmer.

Den här tuppen släpptes ut i Tyskland i april 2013. Frågan är om han kan lyckas locka till sig en höna och para sig – och på så vis dra sitt strå till stacken för att återställa den tyska tjäderstammen. Monika Gierach
Den här tuppen släpptes ut i Tyskland i april 2013. Frågan är om han kan lyckas locka till sig en höna och para sig – och på så vis dra sitt strå till stacken för att återställa den tyska tjäderstammen. Foto: Monika Gierach

Tjädrarna har fått ungar

Flytten av tjädrar till Tyskland som Mitt i naturen sommaren 2013 var med på ser ut att ha gått bra – och nu finns också spår av ungar.

Läs mer
Kungsörn på gräsfält
Den här kungsörnen observerades av Bjarne Poulsen i Västergötland i november 2013. Det är ett och ett halvt år efter det att Mitt i naturen var med och ringmärkte den. Foto: Bjarne Poulsen

Kungsörnen har överlevt

En av de två kungsörnsungar som Mitt i naturen 2012 var med och ringmärkte har nu observerats frisk och kry.

Läs mer
Webbexklusivt klipp: I somras fick Mitt i naturen vara med och hjälpa forskarna märka nyligen födda rådjurskid med radiosändare. Mitt i naturens programledare Yvette Hermundstad fick assistera vid märkningen av ett kid, men mitt under en intervju med hjortdjursforskaren Ulrika Alm Bergvall så hittar andra delar av forskarteamet ett kid till. SVT
Webbexklusivt klipp: I somras fick Mitt i naturen vara med och hjälpa forskarna märka nyligen födda rådjurskid med radiosändare. Mitt i naturens programledare Yvette Hermundstad fick assistera vid märkningen av ett kid, men mitt under en intervju med hjortdjursforskaren Ulrika Alm Bergvall så hittar andra delar av forskarteamet ett kid till. Foto: SVT

Så gick det för rådjuren

Många av rådjuren som Mitt i naturen sommaren 2013 var med och märkte har överlevt.

Läs mer