”Inte mycket nytt som presenterades”

Uppdaterad
Publicerad

Fem arbetsgrupper ska tillsättas. Arbetet ska landa i ett gemensamt valmanifest. Löfven: ”Styr landet istället”.

Centerledaren Annie Lööf har bjudit hem sina borgerliga partiledarkollegor till sitt föräldrahem i småländska Maramö utanför Värnamo.

På mötet drog man upp riktlinjerna för samarbetet fram till valet 2014.

Mötet i Maramö

Omkring 60 journalister och fotografer bevakade presskonferensen, vilket är fler än antalet invånare i Maramö som består av 22 hushåll.

–Vi samlas i Maramö för att visa att Sverige är stort, det är större än stockholm, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

–Vi har börjat vandringen mot valvinst 2014. Jag är mycket nöjd, sa initiativtagaren Annie Lööf (C) till SVT.

Jan Björklund (FP) berättade om projektet ”hela landet runt”. Inför nästa val ska representanter för alliansen besöka alla Sveriges län.

Fem arbetsgrupper

Fem arbetsgrupper ska tillsättas som ska titta på de frågor som partiledarna tycker är viktigast. Det ska så småningom landa i ett gemensamt valmanifest.

* Jobb och ekonomi, som leds av finansminister Anders Borg.

* Kunskapslandet Sverige, som leds av biträdande utbildningsminister Maria Arnholm.

* Hållbar utveckling, som leds av miljöminister Lena Ek.

* Omsorg och sjukvård, som leds av barn- och äldreminister Maria Larsson.

* En tryggare vardag för alla, som leds av justitieminister Beatrice Ask.

”Grus i maskineriet”

SVT:s Kerstin Holm var på plats idag. Hon var också där då alliansen bildades för inför valet 2006. Då träffades partiledarna hos förra centerledaren Maud Olofsson.

–Då fanns en nybyggaranda. Nu handlar det mer om en omstart. Kickstarta en motor som kanske fått lite grus i maskineriet. Det var inte så mycket nytt som presenterades, sammanfattar Kerstin Holm.

Löfven: Styr landet istället

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är kritisk till Maramömötet.

–Jag är inte ett dugg intresserad av deras valtaktiserande i ett läge när vi har 400.000 människor som går arbetslösa, när skolresultaten sjunker för sjätte året i rad och vi ser hur välfärden spricker, säger han.

–Då vill jag se en regering som åtgärdar de här problemen. Det är ett och ett halv år kvar till valet, men de ägnar två dagar åt valtaktiserande, samtidigt som de inte lägger några förslag till riksdagen. Enligt regeringsformen är det regeringen som styr riket. Då borde de göra det, säger Löfven.

Under presskonferensen upprepade alliansens partiledare flera gånger hur de utgör ett inarbetat regeringsalternativ, till skillnad från den splittrade oppositionen.

–Jag har hela tiden sagt, och det kan svenska folket vara lugnt med, att när väljarna går och röstar då kommer de att veta hur vi ser på regeringsfrågan. Deras alternativ består av fyra splittrade partier, av vilka två ligger under riksdagsspärren, så de borde kanske visa en viss ödmjukhet, säger Stefan Löfven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet i Maramö

Mer i ämnet