Foto: Scanpix

USA: Stödköpen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

SVT sänder live klockan 20:20 här på webben från den amerikanska riksbankens besked om vad som ska hända med stödköpen av obligationer.

Men redan innan sändningens början kom beskedet att USA:s riksbank Federal Reserve kommer att förlänga stödköpen av obligationer. Skälet är att man vill se tydligare och fler tecken på att den amerikanska ekonomin återhämtar sig. Stödköpen blir kvar på nivån 85 miljarder dollar i månaden. Beskedet lämnades på onsdagskvällen efter bankens tvådagarsmöte. På börsen ledde beskedet om att stimulanserna inte minskar till stigande kurser.

Utsikterna för den amerikanska ekonomin är enligt Feds bedömning inte fullt så ljusa som man trott en tid. Centralbanken har nu sänkt sin tillväxtprognos något jämfört med den bedömning som gjordes i juni.

Någon räntehöjning räknar man inte med förrän 2015. Det blir inte aktuellt förrän arbetslösheten nått ned till 6,5 procent, heter det. I augusti var arbetslösheten i USA 7,3 procent.

Feds stödköp av obligationer är en av flera stimulansåtgärder som syftat till att skapa tillväxt sedan finanskrisen bröt ut 2008.

Stödköpsprogrammet som nu debatteras sjösattes för ett år sedan och är ett i raden av extraordinära stimulansåtgärder som lagts ovanpå införandet av noll i styrränta i december 2008.

Börsen jublade

Direkt efter beskedet vände de amerikanska börserna kraftigt upp. De flesta bedömare hade räknat med att stimulanserna skulle minskas, och beskedet att de ligger kvar blev en överraskning.

Bättre tillväxt

Under året har USA:s tillväxt tagit fart och arbetslösheten i USA minskat från 8,1 till 7,3 procent.

Men enligt SEB-ekonomen Mattias Bruér är det viktigt att komma i håg att den lägre arbetslösheten i själva verket bara avspeglar att många långtidsarbetslösa har valt att sluta söka jobb.

Fed, med Ben Bernanke som avgående chef, har deklarerat att höjningar av styrräntan inte är aktuellt förrän arbetslösheten når ner till 6,5 procent. En del bedömare tror att denna nivå kan sänkas något, för att parera för det faktum att arbetskraften fallit så kraftigt under krisåren.

”Det finns utan tvekan en chans att Fed-direktionen (FOMC) beslutar att sänka tröskeln, men det är inte vårt huvudscenario”, skriver Bruér i en analys inför onsdagens besked.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.