30 år sedan Mao Zedong dog

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är det 30 år sedan den kinesiske kommunistledaren Mao Zedong dog. Under sin livstid var Mao Kinas obestridlige ledare och även en idol för många i västvärlden.

Med de förändrade politiska konjunkturerna har ”den store rorsmannen” dock omvärderats, och fokus ligger i dag mer på det politiska förtrycket och kaoset under den s.k. kulturrevolutionen på 1960-talet.

Långa marschen

Mao Zedong – under sin livstid oftast benämnd Mao Tsetung – var född 1893 i Hunan-provinsen. Han engagerade sig tidigt i revolutionära rörelser och framträdde under 1930-talets förvirrade inbördesstrider i Kina som kommunistpartiets ledare.

En del av den den senare Mao-myten grundlades under den s.k. Långa marschen 1934-35, då kommunistpartiets styrkor under strider med Chiang Kai-sheks regeringstrupper genomförde en 1.200 mil lång förflyttning genom Kina.

Landets ledare

Efter andra världskrigets slut fortsatte inbördesstriderna. 1949 slutade de med kommunisternas seger, som gjorde Mao till landets ledare. Under de första åren anslöt man nära till Sovjetunionen, men under 50-talet ökade meningsskiljaktigheterna, och 1959-60 bröt Mao med det ”revisionistiska” Sovjet.

Maos utvecklade sig egen version av kommunism, maoism som är en variant av marxism-leninism.

Han författade ett stort antal politiska verk, men den mest kända av hans skrifter är utan tvekan citatsamlingen ”Maos lilla röda”. som under 60-talet blev en bästsäljare även utanför Kina.

Flera kampanjer

Under Maos tid som ledare igångsattes flera stora kampanjer för att förändra landet. De mest kända är ”Det stora språnget” 1958-62 och kulturrevolutionen 1966-69.

Det stora språnget var ett försök att utveckla Kinas industri. Det anses att det önskade resultatet till största delen uteblev och att kampanjen i ställer ledde till stor hungersnöd och döden för miljoner kineser.

Kulturrevolutionen var ett rent politiskt projekt, där Mao manade framför allt de unga rödgardisterna till kamp mot förstelning utom och inom kommunistpartiet, och att ”att utrota borgerligt tänkande”. Resultatet blev utrensningar och våldsam förföljelse av oliktänkande, men också att Mao stärkte sitt grepp om partiets ledning.

Tonades ned

Efter Maos död 1976 tonades betydelsen av hans tänkande ned och framför allt under Deng Xiaopings tid 1978-92 infördes allt större inslag av marknadsekonomi.

Mao Zedongs tänkande är dock fortfarande inskrivet i den kinesiska grundlagen, och hans mausoleum i Peking står kvar och besöks årligen av miljontals besökare.

Maoism

Det som i väst kallas för maoism kallas i Kina för ”Mao Zedongs tänkande”. Det karakeriseras som marxism-leninism med vissa speciella drag.

Till skillnad från Lenin ansåg Mao att revolutionen kunde genomföras av bondebefolkningen, som t.ex. i Kina.

Han betonar också starkt vikten av att mobilisera folket, till skillnad från sovjetkommunismen, där partiet har den avgörande rollen.

Maoistiska rörelser framträdde över hela världen särskilt under 1970-talet. Mindre grupperingar finns kvar än i dag.

I Sverige definierade SKP sig som maoistiskt fram till 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.