Foto: TT

41-årig svensk överlämnas till Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig svensk – tidigare utpekad som ledare för en stor kokainliga – ska överlämnas till Spanien där han är misstänkt för skattebrott och penningtvätt. Det beslutade Stockholms tingsrätt i dag.

Enligt arresteringsordern, som utfärdades den 28 maj i år, är mannen – tidigare utpekad som ledare för en stor kokainliga – misstänkt för bland annat skattebrott och penningtvätt kopplat till narkotikabrottslighet. I enlighet med arresteringsordern beslutar Stockholms tingsrätt i dag att bevilja överlämnande av den 41-årige mannen till Spanien.

Rätten undantar mannen den brottsmisstanke som i arresteringsordern beskrivs som ”deltagande i kriminell organisation”.

”Oroande ur rättssynpunkt”

41-åringens försvar har hävdat att rättsprocessen i Spanien handlar om samma brott som han redan har friats från. Men det vann inget gehör hos tingsrätten.

– Besvikelsen är att man inte tyckte som vi, att den här gärningen redan är prövad. Det tycker jag är oroande ur rättssäkerhetssynpunkt, säger mannens advokat Tobias Enoksson.

I normalfallet ska ett överlämnande ske inom tio dagar från domstolens beslut. Väljer 41-åringen att överklaga måste hovrätten först bevilja prövningstillstånd.

– Det är givetvis han som avgör hur vi går vidare. Jag tycker att det finns möjlighet att få prövningstillstånd, säger Tobias Enoksson.

Misstänktes delaktig i stor kokainliga

Den 41-årige mannen greps under dramatiska former i Colombia 2010, och pekades ut som huvudman för en liga som under flera år ska ha smugglat kokain till Europa.

Gripandet skedde efter att hans utpekade kumpan – den så kallade ensamseglaren – togs på bar gärning med 1,2 ton kokain ombord på sin båt i Karibiska havet.

I mars förra året dömdes 41-åringen och ensamseglaren till 18 respektive 14 års fängelse efter en turbulent rättegång i Stockholms tingsrätt.

Greps efter 36 timmar

41-åringen släpptes i juni efter att ha friats av Svea hovrätt. Han hade då suttit häktad i tre och ett halvt år.

Men efter bara 36 timmar i frihet greps han igen efter på grund av den internationella efterlysningen som utfärdats. Och i dag kom alltså beskedet, mannen ska utlämnas till Spanien.

Den 41-årige mannen ska enligt beslutet vara fortsatt häktad tills överlämningen kan ske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.