Foto: TT

600 kg antika mynt hittades på byggarbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Några byggarbetare fick sig en chock när de hittade 600 kg antika romerska mynt under en helt vanlig arbetsdag.

Det var i staden Tomares, i närheten av Sevilla i Spanien som byggarbetarna fick sig en överraskning. I onsdags när de arbetade med underhåll på vattenledningar så hittade det dyrbara fyndet, det rapporterar The Guardian.

– Det är en unik kollektion och det finns väldigt få liknande fall, säger Ana Navarro, chef vid Sevillas arkeologiska museum som ser efter fyndet, i en presskonferens.

Mynten som är i brons kan dateras ända bak till 200- och 300-talet och hittades i 19 romerska amforor, vilket är en typ av antik vas.

Mycket välbevarade

Mynten är väldigt välbevarade och stämplade med kejsaren Maximian och Konstantin den store. Mynten kan ha varit menade för att betala folket i armen eller andra tjänare.

– Majoriteten av mynten var helt nytryckta och en del är troligtvis i silver, det är inte bara brons, säger Ana Navarro.

Svårt att sätta ett värde

Det finns ännu ingen prognos för hur mycket mynten skulle vara värda.

– Jag kan inte ge en ekonomisk värdering eftersom det egentligen handlar om ett historiskt värde, och det går inte att mäta, säger Ana Navarro.

Fyndplatsen planeras att undersökas för fler arkeologiska fynd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.