A/H1N1 sprids snabbast i Sverige

Sverige är ett av tre länder i Europa som rapporterat snabbast smittspridning av influensan under den senaste veckan.

De andra två är Norge och Italien.

Antalet nya fall av den nya influensan i Europa har fördubblats varannan vecka sedan mitten av oktober, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Kurvan för influensan pekar alltså brant uppåt.

Smittspridningen är hög i Bulgarien, Danmark, Tyskland, Island, Irland, Litauen, Polen och Portugal. I resten av Europa är spridningen "medelhög", enligt ECDC.

169 personer har dött av viruset i Europa under den senaste veckan, enligt ECDC. Sedan i april har 670 personer avlidit av den nya influensan i Europa.

Kraftig ökning av vård av barn
Försäkringskassan ser nu en kraftig uppgång av vård av barn.
Mängden anmälningar från föräldrar, som måste stanna hemma från jobbet och vill ha tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sina barn, låg förra veckan (vecka 47) 19 procent högre än genomsnittet för de tre föregående åren, enligt Britt-Marie Andersson, statistikchef på Försäkringskassan.

Vecka 46 var siffran 14 procent högre än motsvarande vecka åren 2006-08, och vecka 45 var den 13 procent högre.

Att ökningen, särskilt för vecka 47, skulle bero på svininfluensan är knappast någon vild gissning, men Försäkringskassan överlåter till Smittskyddsinstitutet att dra den slutsatsen. Institutet sade nyligen att en stor del av spridningen just nu äger rum bland barn.

TT

Publicerad: