Foto: Scanpix

Allt mer cannabis odlas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Cannabisodlingarna i Sverige blir allt större och mer professionella. Men lukten avslöjar platserna när grannar slår larm.

Anmälningarna om inhemska odlingar ligger på rekordnivå. Det visar ny statistik. På kort tid har flera stora tilllslag gjorts. I småländska Högsbo, i Lindesberg i närheten av Örebro och i Söderhamn har större odlingar avslöjats.

Sen 2007 har antalet anmälningar om narkotikaframställning i Sverige mer än fördubblats, och mer än tredubblats sen 2003. Det visar ny statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet som Dagens Nyheter presenterar idag.

Lukten avslöjar

De storskaliga cannabisodlingarna huserar ofta avsides, i stora lantgårdar. Polisens bilder ur förundersökningar visar att det är avancerade anläggningar med odlingstält, värmelampor och fläktar. Det som avslöjar odlingarna är oftast lukten som ofta får grannar till att slå larm.

Även Tullen har noterat rekordsiffror, 2012 beslagtog tullen 643 kilo marijuana, rekord hittills.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.