Allvarliga brister i psykiatrivård

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i säkerheten för de som vårdas inom psykiatrin eller rättspsykiatrin i Göteborg och Skåne, skriver tidningen Faktum.

Bland de 160 allvarliga incidenter som tidningen samlat in finns duschslangar som inte tas bort trots att patienter stryper sig med dem, patienter som försökt ta självmord med rakblad som de haft inne på sluten avdelning och larm som inte fungerat på flera dagar.

Även personalen inom vården utsätts för risker, enligt tidningen. De tre senaste tre åren har personal skadats vid 52 tillfällen på grund av våld.

En av orsakerna till att farliga föremål finns tillgängliga för självmordsbenägna och aggressiva patienter är att vårdpersonal inte får visitera patienter, det måste en polis göra. Vårdinstansernas förklaring till händelserna är att de brustit i rutinerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.