Enligt FOI-analytikern John Rydkvist innebär IS kontroll över Palmyra att man får en bas närmare huvudstaden Damaskus. Foto: SVT

Analytiker: Palmyra tar IS närmare Damaskus

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten (IS) har tagit över den historiska staden Palmyra i Syrien, och får nu får terroroganisationen en bas närmare Damaskus. Det innebär ett bakslag för världsmakternas kamp mot IS, menar FOI-experten John Rydkvist.

– IS har lyckats återta offensiven, efter att ha varit tillbakatryckt av en allians av länder som bestämt sig för att försöka få bort dem. Den är väldigt viktig, symboliken, säger John Rydkvist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

IS väg mot Damaskus

Vägen via Palmyra är den resväg som IS använder för att nå huvudstaden Damaskus i västra Syrien. Samtidigt finns terrororganisationen redan på plats i flyktingläger som man intog runtom Damaskus för en månad sedan, konstaterar John Rydkvist. Palmyra har dock ett visst strategiskt värde för IS.

– Det innebär att man har ytterligare en operationsbas lite närmare Damaskus. Det finns alltså en mer logistisk militär betydelse, säger Rydkvist i Gomorron Sverige.

Handlar det mer om det, snarare än att IS skulle vilja förstöra de historiska värdena?

– Absolut. Det tror jag inte man tänker på annat än ur plundringsperspektiv. Sedan har symboliken alltid varit viktig för IS, för att visa för omvärlden att: 'Vi gör vad vi vill, och vi gör det som ni inte gillar', säger han.

Lämningarna från den antika staden uppenbarar sig som en oas i den syriska öknen. Världsarvet i staden Palmyra, som betyder Palmstaden, finns på Unescos världsarvslista sedan 1980 och består i dag av ruiner sedan den till stor del förstördes på 700-talet.

En inkomstbringande affär

Nu växer oron för att IS ska förstöra världsarven i Palmyra på samma sätt som i exempelvis Nimrud, söder om Mosul i Irak. Men det är inte bara historiska värden som står på spel.

– Trafficking med föremål är en mycket inkomstbringande affär, säger Eva Myrdal, arkeolog och forskare på Världskulturmuseerna.

Men frågan om värdet på de kulturarv som nu hotas är mycket större än bara det rent ekonomiska, enligt Myrdal. Förstörs våra kulturarv så tappar vi möjligheten att fortsätta berätta om den tidskontext som de historiska föremålen finns i.

Vad som blir nästa steg för Islamiska staten är svårt att säga, men målet för IS är att växa och att kalifatet ska bli så stort som möjligt, menar FOI-analytikern John Rydkvist.

”Blir aldrig av med IS”

Helt klart är att världens samlade stormakter nu bekämpar terrororganisationen, men att IS ändå lyckas föra offensivt krig på två fronter – både i Syrien och i Irak samt i Nordafrika.

– IS är anpassningsbara och flexibla. De kan ha en reguljär armé, som kan inta en hel stad. De kan använda terrorangrepp. De kan, som de gjorde i Irak 2008, gå under jord och verka som en gangstergrupp, säger John Rydkvist, och fortsätter:

– Det är allt i ett. Det är det som gör IS så farliga. Vi kommer inte kunna bli av med IS. Vi kommer kanske kunna bli av med kalifatet, tidvis, men IS kommer vi inte bli av med. Det måste vi ta med i beräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.