Snöfattig vinter i Skellefteå Foto: Björn Öfjäll

”Anti-solskensrekord” i februari

Uppdaterad
Publicerad

Varmt, milt, men framför allt solfattigt. Februarivädret i flera svenska städer har aldrig gett så få soltimmar som i år.

Det är främst i norra Sverige som man är uppe och nosar på sina gamla bottenrekord för antalet soltimmar. Umeå, Luleå och Kiruna kommer garanterat att slå sina och kanske även Växjö, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg, som talar om anti-solskensrekord.

– Värst har det varit i Umeå. De har bara haft sju soltimmar på hela månaden. Fram till den 23:e februari hade de bara en, säger han.

Ingen sol – men ovanligt varmt

Men trots bristen på sol har februari månad varit ovanligt varm. Medeltemperaturen i landet har inte varit så hög sen 1990, då man tvingades ställa in Vasaloppet på grund av snöbrist. Jokkmokk har i snitt haft 11 grader varmare än vanligt.

Värmen har lockat fram våren, som ligger en månad före sin tidtabell. Ända upp i höjd med Dalarna har man kunnat se vårtecken, men helgens väder kan förskjuta den norrut i landet.

Störst solchanser i Skåne och på Gotland

Helgvädret bli fortsatt varmt, milt och molnigt i hela landet. På lördag väntas regn i norra Västra Götaland, och snö eller blötsnö från Västra Svealand upp till Jämtland. I resten av landet blir det uppehåll och mycket moln.

Södra Sverige får mellan 1-5 plusgrader på lördagen, och någon grad varmare på söndag. I norr håller sig helgens gradtal runt nollstrecket, och i fjällvärden kan det bli enstaka minusgrader.

Störst solchanser i helgen har Skåne på lördag, och Gotland och Östersjökusten på söndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.