AP-fonder kan påverka företag

Uppdaterad
Publicerad

AP-fonderna, som tillsammans förvaltar svenska pensioner för drygt 1 000 miljarder kronor, har möjlighet att påverka företags hållbarhetsarbete.

Därför bör de ta ett ökat ansvar för klimatfrågan i den finansiella sektorn, skriver finansmarknadsminister Peter Norman (M) och Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Johan Hultberg i en debattartikel i Dagens Industri.

Ett första steg bör vara att pröva förutsättningarna för att redovisa hur stora koldioxidutsläpp som AP-fondernas aktieportföljer sammanlagt bidrar till.

”Detta skulle exempelvis kunna ske genom att ställa krav på att de bolag de investerar i redovisar sina utsläpp och att därmed skulle förvaltaren kunna redovisa ett 'carbon footprint', koldioxidavtryck, för respektive aktieportfölj”, skriver de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.