Arbetslösa städar gator i Tammerfors i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslöshet ökat snabbt i Finland. Över 38 procent av Finlands totalt 268 000 arbetslösa i februari räknas som långtidsarbetslösa. Storstäderna i Finland har framgångsrikt startat städ- och vaktmästarföretag, där de arbetslösa kan få öronmärkta jobb.

Långtidsarbetslösa städar Tammerfors gator och centrum för andra året i rad. Tre man har redan börjat städarbetet och två till ska börja senare i vår. Elva långtidsarbetslösa till jobbar med att måla och reparera parkbänkar, broräcken och trappuppgångar.

– De har riktiga jobb, ingen pysselsättning, säger arbetsledaren Hannu Savolainen till SVT.

Långtidsarbetslösa är anställda av Tampereen Sarka Oy, ett socialt inhouse-företag och dotterbolag till Tammerfors stad. Tampereen Sarka Oy sysselsätter närvarande ungefär 50 personer.

Företaget slipper att konkurrensutsätta sina tjänster och målet är att göra en liten vinst.  Lönen och villkoren är avtalsenliga, i år 1 700 euro plus ob-tillägg, ungefär 16 000 kronor.

Automationstekniker Lars Enbom, 35,  hade varit arbetslös två år när han fick jobb som  gatsopare.

– Jag såg annonsen hos Arbetsförmedlingen, fyllde blanketten, blev kallad till en intervju och fick jobbet. Ingen har tvingat mig jobba som gatsopare.  Att tvinga någon skulle inte fungera, säger han till SVT.

Nu har han gått vidare och fått visstidsanställning hos Tammerfors stad.  Han har bara positiva erfarenheter att berätta om sin tid som gatsopare.

– Folk som satt ute och fikade eller hade picknick brukade  tacka oss för att vi städade och gjorde det fint.  Och det var många som frågade vad vi sysslade med när vi var ute sent på fredagskvällar och hade våra arbetskläder på.

Kamratstödjare

Arbetsledaren Hannu Savolainen, 50, betonar att det handlar om riktiga jobb med riktig, avtalsenlig lön och förmåner.

– Vi anställer yrkeskunniga människor och jag tycker att det fungerar riktigt bra. Det är sådana jobb som behöver göras, det här är ingen pysselsättning.

Savolainen berättar att många var misstänksamma och till och med negativa när projektet började.

– Folk trodde att arbetslösa skulle dyka upp berusade eller inte dyka upp alls, men det stämmer inte. Jag har jobbat med det här sedan 2013 och min erfarenhet är att de som har fått jobb  är mycket motiverade. Och vi skulle inte acceptera att man kommer till jobbet påverkad. Det skulle vara farligt.

Sociala sammanhållningen är också viktig.

– Vi är ett riktigt arbetsteam och har en bra sammanhållning. Just nu reparerar och målar vi på parkbänkar och vi är ett riktigt arbetslag. Många av våra anställda hade varit arbetslösa en längre tid, suttit hemma och blivit lite skygga. Det här är en rätt väg tillbaka. Vi är varandras kamratstödjare.

Inga bidragsjobb

– Den allmänna opinionen är förstås både för och emot, men faktum är, att vi hade många sökande. Vi tvingar ingen att arbeta som gatsopare.  Våra anställda har själv sökt sig hit, berättar företagets vd Katja Piiksi till SVT.

– Enda förutsättning att få ett jobb är att man har varit arbetslös med arbetsmarknadsstöd för minst 300 dagar.

– Men snedvrider ni inte konkurrensen?

– Vi producerar mest tjänster för Tammerfors stad och några andra städer i närheten också. Det är sådana tjänster som staden behöver och betalar för. Det är inga bidragsjobb, vi får inte lönestöd för att anställa, säger Katja Piiksi.

I bolagets hemsida står det att 10 procent av företagets tjänster kan säljas till privata företag och föreningar. Förutom städning erbjuds också kontors-, köks- , vaktmästar- och  hjälpservice.

– Vi säljer fastighetsskötsel till privata fastighetsbolag också och städning.

Hela vinsten går tillbaka till verksamheten och arbetslösa.  Företaget grundades sommaren 2011 och verksamheten var i full gång 2012.  Gatsopningsprojektet  börjades 2014 och pågår minst till slutet av det här året.

Första steget tillbaka till arbetsmarknaden

Aija Korhonen jobbar som arbetstränare hos Tampereen Sarka Oy och försöker hitta nya vägar till arbetsmarknaden.

 Det är mestadels lärlingsutbildningar.  Har personen i fråga en yrkesutbildning, försöker vi komma vidare.

– Enligt Arbets- och näringsministeriet hade Finland 89 sociala företag.  Förutom Tammerfors stad  har också Helsingfors ett socialt företag.

­– Jag tycker att det fungerar bättre än bra.  Vi hittar inte på jobb, utan är verksamma på offentliga och privata marknaden, säger Hannu Savolainen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.