Foto: TT

Experter larmar – isläget på Arktis sämre än någonsin

Publicerad

Havs- och lufttemperaturen i Arktis är rekordhög i år, vilket leder till rekordlångsam isbildning. – Det finns helt enkelt inte förutsättningar för att det ska bildas is så snabbt som vanligt, säger klimatforskaren Erik Kjellström.

För att isen ska bildas som vanligt i Arktis under vinterhalvåret krävs vissa förutsättningar, bland annat tillräckligt kall vatten och luft. Men i år är temperaturen rekordhög.

– I och med att sydliga vindar för med sig värme in över Arktis så bildas inte den kalla luften som behövs. Vattnet är även varmt i sig med ovanligt höga havstemperaturer, bland annat i Barents hav, säger Erik Kjellström.

Isen har ännu inte nåt Svalbard

Enligt amerikanska National Snow and Ice Data Center (NSIDC) har havsisen i Arktis – som fryser till och smälter varje år – minskat mer än 30 procent under de senaste 25 åren. Och runt två miljoner kvadratkilometer mindre is än vanligt har frusit till sedan september i år.

Ett tydligt tecken på detta är att is som borde växa vid den här årstiden istället krymper. Till exempel finns ingen is på den norska ögruppen Svalbard – något som är mycket ovanligt så här sent i november.

Klimatförändringar påverkar

Erik Kjellström menar att klimatförändringar runtom i världen onekligen påverkar den här utvecklingen.

– I Arktis som helhet har uppvärmning pågått i många år. Sommarisen blir mindre och mindre för varje år, och vi har haft flera rekordår på sistone. Det betyder att områdena där det finns flerårig tjock is har krympt ganska mycket, vilket i sin tur betyder att isen smälter lättare under sommaren, säger han.

Det här är en självförstärkande process menar Kjellström: Om vinterisen tar längre tid att bildas och blir tunnare än vanligt, smälter den snabbare under sommaren vilket i sin tur påverkar den kommande vintern.

Utvecklingen går fortare än väntat

Är du överraskad över den här statistiken?

– Nej, jag är inte överraskad men det går ganska fort. Om man tittar på vad våra klimatmodeller och projektioner säger så kan man säga att utvecklingen går fortare än modellerna, och har gjort det i flera år. Det finns uppenbarligen något i processen som vi inte lyckas fånga upp och simulera. På det sättet är man överraskad, men att det går åt det här hållet och att det smälter av är en naturlig följd av den globala uppvärmningen.

Kan bli radikal förändring

Hur påverkas Sverige av det här?

– En del av processerna som påverkar Arktis påverkar även Sverige. Snösäsongen blir kortare och havsisen blir inte lika utbredd längs kusterna. Klimatet ändras alltså radikalt.

– Det finns hypoteser om att minskningen av havsis i Arktis kan bidra till mindre utpräglade västvindar under vintern. Därmed skulle temperaturerna i Sverige inte bli så höga som de annars förväntas bli på grund av den globala uppvärmningen. Men här råder inte samstämmighet än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.