EU:s kommissionsordföranden José Manuel Barroso. Foto: TT

EU skärper sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagdsförmiddagen enades EU-länderna om en bred upptrappning av sanktionerna mot Ryssland. Under kvällen skärpte även USA sina sanktioner mot Ryssland.

– Idag har Ryssland återigen isolerat sig från den internationella gemenskapen. Det behöver inte vara så här, detta är ett val som Ryssland och president Putin har gjort, sade Obama i ett tal på kvällen.

Efter en utdragen förhandling enades EU:s 28 regeringar om nya sanktioner under tisdagsmorgonen, rapporterar Reuters med hänvisning till EU-källor. Det blir restriktioner för finansiering av statligt kontrollerade ryska banker, ett framåtsyftande vapenembargo mot Ryssland och begränsningar för export till den ryska energisektorn.

Krimkonflikten

Beslutet har än så länge fattats på ambassadörsnivå, men väntas inom kort bli formellt godkänt av ansvariga ministrar.

Utökad lista

En utvärdering av sanktionernas effekter kommer att genomföras om tre månader, enligt en EU-källa.

Sedan tidigare har EU fryst tillgångar och beslutat om inreseförbud för 87 personer som anses ha koppling till Ukrainakonflikten. Därtill sanktioneras 20 ryska företag och organisationer.

Denna lista utökas nu med åtta personer och tre företag.

Motivet för de bredare sanktionerna, som dök upp i diskussionerna efter nedskjutningen av Malaysia Airlines-planet över östra Ukraina den 17 juli, uppges vara att höja priset för Rysslands destabilisering av grannlandet.

Även USA ökar trycket

Det sju timmar långa sanktionsmötet i Bryssel följde på en videokonferens mellan USA:s president Barack Obama och regeringscheferna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien i måndags. Under detta möte enades de fem om vikten av att koordinera framtida sanktionsbeslut mot Ryssland.

Under kvällen presenterade också en utökning av USA:s sanktioner mot Ryssland. Bland annat siktar man in sig på tre av Rysslands största banker.

Bumerang-effekter

Bland företag och ekonomer är det många som varnar för bumerang-effekter av sanktionerna, inte minst för EU-länder som Finland, med stor exponering mot rysk ekonomi.

Det befaras även motdrag från rysk sida i form av restriktioner och sanktioner för utländska bolag.

Tysk industri, eurozonens ekonomiska motor och en avgörande kundkrets för svenska storföretag, väntas få kännbara effekter.

– Företag vet inte om de kan sälja sina varor till Ryssland om tre månader eller om ett år. Banker är osäkra på om lån kommer betalas tillbaka. Det är oklart för energianvändare och hushåll vad som kommer att hända med olje- och gaspriser, säger Marcel Fratzscher, chef för det Berlin-baserade forskningsinstitutet DIW till Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet