Fripassagerare drog kniv mot tågvärd

Uppdaterad
Publicerad

När tågvärden tog en paus i solen fick hon ett slag i bakhuvudet. Nu kan ensamarbete på tågen återigen förbjudas.

Det var i slutet av september som tågvärden på Öresundstågen upptäckte en fripassagerare på en av tågets toaletter. Mannen säger att han inte har några pengar, och att han vill åka till Alvesta.

Tågvärden säger till mannen att han måste kliva av i Växjö, något han också gör utan att bråka. Men en stund senare ska han dyka upp igen, och nu är han allt annat än lugn.

Ensamarbete på Öresundstågen

Spottad i ansiktet

I en anmälan till arbetsmiljöverket beskriver den kvinnliga tågvärden hur hon klev av på perrongen i Växjö då tåget skulle ha ett längre uppehåll på cirka sju minuter. Hon klev lite åt sidan och ställde sig för att njuta av solen.

Plötsligt får hon ett kraftigt slag i bakhuvudet. När hon vänder sig om är mannen tillbaka och spottar henne i ansiktet. Efter det drar han upp en kniv och säger ”Jag ska döda dig din jävla hora”.

Inga vittnen

Efter hotet sprang mannen från platsen, och eftersom plattformen var tom finns inga vittnen.

På Veolia som sköter Öresundstågen vill man inte kommentera hur kvinnan mår idag eller om hon är tillbaka på jobbet.

Ensamarbete kan förbjudas igen

Ensamarbetande tågvärdar har varit ifrågasatta under en tid, just på grund av riskerna. I somras lade arbetsmiljöverket ett förbud mot ensamarbete på Öresundstågen.

Förbudet är nu hävt men enligt  Arbetsmiljöverket kan det komma att bli aktuellt igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamarbete på Öresundstågen

Mer i ämnet