Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Assanges häktning prövas igen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt prövar den våldtäktsmisstänkte Julian Assanges häktning igen. Hans försvarsadvokater kräver att bevisningen ska omprövas och att han släpps fri, skriver expressen.se.

Sedan den 18 november 2010 har Wikileaks-grundaren Julian Assange varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång av två kvinnor i Stockholm samma år.

Han har, trots påtryckningar från rättsväsendet, vägrat att åka till Sverige för att låta sig förhöras och sedan Ecuador beviljade honom asyl, i augusti 2012, har han bott på Ecuadors ambassad i London och aldrig lämnat byggnaden.

Fallet Assange

Julian Assange lever i ett litet kombinerat sovrum och arbetsrum på nedervåningen av ambassaden och för att kroppen ska producera D-vitamin har Assange en sollampa till hands.

Om 12 dagar, den 16 juli, hålls en ny häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt, eftersom Assanges försvarsadvokater begärt det, uppger expressen.se.

– Vi har goda argument och ser med tillförsikt mot ett positivt beslut, säger försvarsadvokat Thomas Olsson, till tidningen.

Får han som han vill är Assange en fri man om 12 dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet