Peter Rawet, ekonomikommentator SVT. Foto: SVT

Avtalet med Grekland en semantisk seger för Merkel

Uppdaterad
Publicerad

Grekerna har nu framför sig hårda krav från långivarna med stora nedskärningar och höjda skatter. En uppgörelse som innebär att de också ska vara med att betala genom att sälja ut tillgångar för närmare 500 miljarder kronor.

Pengar som skall fonderas och skedmatas ut i den grekiska ekonomin. De som håller i skeden är långivarna. För över grekernas axel så kommer långivarna både granska och kontrollera ekonomin. Att säga att de är inne på grekernas  nationella självstyrande är en underdrift.

Vad grekerna får med sig från Bryssel för att blidka medborgarna är skuldlättnader i form av den krångliga rubriken ”omstrukturering”. Det innebär att de under en period slipper betala på sina lån och kommer att få skjuta upp avbetalningar på lånen.

Med det här ordvalet slapp man kalla det för skuldavskrivning. Det ordet är nämligen tabu – att grekerna skulle komma undan sina lån. Så genom en språklig, semantisk, vändning, kan Tysklands förbundskansler Angela Merkel fortsätta säga att grekerna inte fick smita från sina skulder – på hennes ”vaktpass”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet