Gunnar Hökmarks förslag till nya regler för storbanker efter bank- och finanskrisen röstades ner på flera punkter – nu ska det hela omförhandlas. Foto: TT

Bakläxa för Hökmark om EU:s bankregler

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Gunnar Högmark fick bakläxa i EU-parlamentet i går. Han förlorade på flera punkter vid en omröstning om hans förslag till nya regler för storbanker efter bank- och finanskrisen. Nu måste förhandlingarna göras om.

Gunnar Hökmark (M) har fått ett prestigefyllt och viktigt uppdrag i EU-parlamentet, han är huvudansvarig rapportör för att lägga fram ett betänkande om EU-kommissionens förslag till nya regler för europeiska storbanker. Regler som också påverkar svenska storbanker.

Men när omröstningen drog ut på tiden i ekonomiutskottet på tisdagskvällen såg han allt mer bekymrad ut. På flera punkter förlorade Hökmarks förslag, och det hela måste nu omförhandlas.

Prestige och paradox

– Röstningen var en paradox, stöd för min linje i flera frågor men i andra en ohelig allians av extremvänster, populister och extremhöger som anslöt sig till dem i den socialdemokratiska gruppen som vill gå hårdare åt storbankerna, sade en tagen Gunnar Hökmark (M) direkt efter omröstningen.

– Han borde ha antagit Socialdemokraternas förslag om bordläggning och en veckas ytterligare förhandlingar för en bredare lösning, det behövs när det gäller viktiga saker som banklagstiftning, tyckte Olle Ludvisson (S) som också sitter i EU-parlamentets ekonomiutskott.

Kommissionen vill dela storbanker

Det hela är en följd av finans- och bankkriserna då skattebetalare fick betala för krisande banker i flera länder. EU-kommissionen har föreslagit att storbanker som anses bedriva riskfyllda och spekulativa affärer ska kunna tvingas att delas upp i en ”sparbanksdel” och en ”affärsbanksdel”. EU-kommissionens förslag skulle också kunna gälla storbanker som Nordea och SEB i Sverige.

Lobbying från storbanker

I de diskussioner som pågått under flera år har Gunnar Hökmark anklagats och kritiserats för att följa storbankernas lobbyverksamhet. Men det avfärdar han.

– Jag har stöd från socialistregeringarna i Frankrike och Italien som värnar sina statliga storbanker, jag har stöd från de nordiska regeringarna. Automatisk uppdelning skulle ge oss svagare banker, och vi behöver starka och säkra banker som kan hjälpa till med investeringar och jobb i Europa, tycker Gunnar Hökmark.

Mer myndighetskontroll

– Jag vill ge tillsynsmyndigheterna mer makt att kontrollera banker, men en långtgående uppdelning av banker är fel väg, hävdar Gunnar Hökmark också efter bakslaget vid omröstningen.

Förvirringen var stor efter omröstningen i ekonomiutskottet. Nu ska de stora partigrupperna med socialdemokrater och moderater sätta sig i nya samtal för att se om de kan enas om regler för bankerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.