Bärnstensjakt i havet. Foto: TT

Bärnstensfeber i Skåne

Publicerad

Efter höststorm kommer – bärnsten. I november vallfärdar skattsökarna till Skåne för att hitta de värdefulla kådabitarna.

– Förr var det en hobby men nu är det många proffsletare här, säger Falsterbobon Leif Brost.

De kommer mitt i natten och rotar runt bland tången som flutit i land. Proffsletarna har väntat i nio månader på att naturreservatet Måkläppen ska öppna för säsongen och vill vara först på plats för att hitta de bästa bitarna. Har de tur finner de stenar värda många tusenlappar.

– Jag vet flera som hittat kilostora bärnstenar och de är värda närmare 100 000 kronor, säger Leif Brost.

Utrustningen som krävs

Han har letat efter de fossila kådabitarna i över 50 år och har många knep för att lyckas. Bra utrustning är stövlar håv, kratta och lampa om man letar under mörkrets timmar.

– Jag är gammal marindykare och brukar snorkla efter dem. Men vill man leta på land bör man söka där det finns lätta saker som tång, säger han.

Ökat intresse

Enligt honom har intresset för att finna bärnsten ökat och även fast de går att finna på flera platser på Falsterbohalvön är intresset extra stort när Måkläppen öppnade upp 1 november.

– I år var det ett 20-tal personer på plats vid midnatt för att kunna vara först men naturligtvis hittar man dem bättre när det är ljust ute, säger han.

Fakta: Så hittar du bärnsten

* Ta med håv och kratta.

* Sök bland tång och flytande träbitar.

* Vada ut i laguner där bärnstenen kan ha runnit ut med vattnet.

* Det går även att snorkla efter bärnsten. Men det kräver erfarenhet och en bra våtdräkt.

Källa: Bärnstensletaren Leif Brost (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.