Bättre eldstäder skulle rädda miljontals liv

Uppdaterad
Publicerad

Rök från matlagning i utvecklingsländer dödar i onödan.

I många utvecklingsländer världen över lagar männiksor mat över eldstäder i sina hem. Problemet är att röken från eldstäderna kan vara giftig och att människor som dagligen andas in den kan få andningsproblem och hjärtkärlsjukdomar. De flesta av dem är kvinnor och barn. Världsbanken räknar med att fyra miljoner människor dör i förtid varje år, på grund av att de exponderas för röken.

– De mänskliga skadorna av all matlagning inomhus är fruktansvärda, säger Världsbankens president Jim Yong Kim.

I dag presenterar Världsbanken en ny studie där de förslår en satsning på bättre eldstäder. De räknar med att bättre och energisnålare små ugnar skulle leda till att en miljon människor slapp dö i förtid varje år. Att massproducera såna ugnar skulle kunna kosta några dollar per ugn, enligt rapporten.

Världsbanken framhåller att bättre ugnar också skulle leda till mindre utsläpp av koldioxid och andra västhusgaser, vilket är nödvändigt för att stoppa den globala uppvärmningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.