Två döda i sammandrabbningar i östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Två människor har dött och fem skadats vid sammandrabbingar under natten.

Minst två människor har mist livet i sammandrabbningar mellan Moskvavänliga grupper och ukrainska nationalister i den rysktalande staden Charkiv i östra Ukraina, uppger polis. En prorysk demonstrant och en förbipasserande dödades när Kievtrogna öppnade eld mot en grupp män som försökte storma deras högkvarter i staden sent i går, uppger poliskällor.

Situationen i Ukraina är spänd inför morgondagens folkomröstning på Krimhalvön, då mer än 1,7 miljoner väljare ska säga sitt om huruvida de vill att Krim ska bli ryskt eller förbli ukrainskt.

Krimkonflikten

Nyhetskanalen BBC rapporterar att fem människor ska ha skadats utöver de två som omkommit.

30 har gripits

Omkring 30 personer som var inblandade i skottlossningen i Charkiv har gripits, uppger Ukrainas inrikesminister.

Senare i dag ska FN:s säkerhetsråd i New York rösta om det resolutionsförslag som USA lagt fram, i vilket alla stater uppmanas att ”inte erkänna någon förändring av Krims status på basis av denna folkomröstning”.

Man kan dock utgå i från att skrivningen inte kommer att antas, eftersom Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet. Många länder hoppas dock att Kina, som ofta är Rysslands bundsförvant, ska lägga ner sin röst och därmed sätta ytterligare press på president Vladimir Putin.

– Resolutionens enda mål är att få Kina att avstå och därmed isolera Ryssland ytterligare, säger en högt uppsatt FN-diplomat till AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet