Bert Karlsson utanför flyktingboendet Stora Ekeberg. Foto: TT

Bert Karlsson öppnar fler asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlssons bolag för asylboenden skördar nya framgångar. I sommarens stora direktupphandlingar har man plockat hem sammanlagt över 2.000 platser, visar SVT:s sammanställning.

Schlagerkungen och den före detta politikern Bert Karlsson har på nytt hamnat i den politiska hetluften på grund av sina flyktingboenden. I helgen använde V-ledaren Jonas Sjöstedt Bert Karlsson som exempel på privata företagare som enligt Sjöstedt inte borde få driva asylboenden.

När nu Migrationsverket offentliggjort resultatet av sommarens andra stora direktupphandling blir Karlssons bolag Jokajro AB åter en vinnare med 1.550 platser, att lägga till den första direktupphandlingens 600.

Ska godkännas först

200 boendeplatser är överlappande i upphandlingarna men samtidigt driver Bert Karlsson anläggningar åt andra vinnarföretag, som gör att han totalt får ansvar för över 2.000 nya platser, förutsatt att de godkänns vid Migrationsverkets kontroll.

Migrationsverket har i sommar genomfört de två direktupphandlingarna för att möta det ökade antalet asylsökande och eftersom en av de ordinarie upphandlingarna fastnat i en domstolsprocess.

”Skitsnack”

När SVT i juli avslöjade att Migrationsverket skrev upp prognosen för flyktingmottagandet för 2014 så tillbakavisade Bert Karlsson kraftfullt att han skulle tjäna några stora pengar på verksamheten.

– Det är skitsnack och jag blir förbannad när ni håller på så här, sa han till SVT.

När SVT når honom på torsdagsförmiddagen upprepar han sin ståndpunkt. Migrationsverkets handlingar visar också att Karlssons boenden är relativt billiga från skattebetalarnas perspektiv. Hans anbud har legat runt 300 kronor dygnet inklusive måltider för de asylsökande.

Karlsson upprörd

Bert Karlsson är upprörd över att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt använt honom som ett slagträ i flyktingdebatten.

– Jag har pressat priserna, säger han till SVT.

Karlsson uppger att han frivilligt håller en högre standard än vad Migrationsverket kräver, bland annat genom dygnet runt-bemanning på boendena. Han har bjudit in Jonas Sjöstedt att besöka hans boenden men säger att han hittills inte fått något svar.

Röstar på KD

Bert Karlsson har själv en politisk bakgrund som partiledare och riksdagsledamot, för partiet Ny Demokrati som på 90-talet fick hård kritik för sina förslag och uttalanden i just invandrings- och integrationsfrågor.

I år säger Bert Karlsson att han kommer att rösta på Kristdemokraterna.

– Det blir nog KD. Jag vill att de ska vara kvar i riksdagen. Och jag röstar inte på politiken utan på partiledaren. Jag gillar Hägglund, säger Bert Karlsson till SVT.

Vet du mer eller har tankar om hanteringen av asylboendena? Tipsa SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.