Foto: TT

Bitcoin-chef gripen i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Japansk polis har gripit den franskfödde bitcoin-profilen Mark Karpelès, huvudmisstänkt i en mångmiljardhärva kring den virtuella valutan.

Mark Karpelès, nu 30 år gammal, köpte 2011 mtgox.com, en japansk valutahandelsplats fokuserad på bitcoin. I början av 2014 försvann 850 000 bitcoin, en summa som med dagens växlingskurs motsvarar över 2 miljarder kronor. Enligt Mtgox hade hackare kunnat manipulera sajten, men polisen i Japan misstänker att det var Karpelès som lade beslag på pengarna.

Ansökte om konkursskydd

Tidvis under 2013 hanterade Mtgox (en förkortning för Magic: The Gathering Online Exchange) större delen av världens bitcoin-handel, men i början av 2014 ansökte företaget om konkursskydd.

Valutan bitcoin lanserades av en mystisk hackare som kallar sig Satoshi Nakamoto 2009, men förde en tynande tillvaro under flera år. 2013 började det spekuleras hejvilt i bitcoin, vilket fick värdet att skjuta upp från under 100 kronor i början av det året till över 5 000 kronor ett år senare. I dag är en bitcoin värd cirka 2 400 kronor.

Så fungerar bitcoin

Den digitala valutan bitcoin är på en del sätt som andra pengar, den har en rörlig växelkurs och används som betalningsmedel.

Den viktigaste skillnaden är att bitcoin inte finns i fast form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en riksbank vilket innebär att den är extra känslig för attacker och kursförändringar.

Sedan i våras kan man handla i bitcoin i form av ett certifikat på Stockholmsbörsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.