På telefon har gamla personer lurats av en bluffläkare Foto: TT

Bluffläkare bokar in hembesök hos gamla

Uppdaterad
Publicerad

Patienter på en vårdcentral i Sävedalen i Partille har blivit lurade av en person som ringt och påstått att han är en läkare som erbjuder hembesök.

– Det var anhöriga som hörde av sig till oss. Det känns skönt att de här personerna har haft anhöriga som kunnat hjälpa till och kontakta oss, säger verksamhetschefen på Capio vårdcentral i Sävedalen Anna Rindeskär.

Läkarens namn är troligtvis taget från vårdcentralens hemsida. Mannen som har, vad vårdcentralen vet, kontaktat två patienter än så länge har sagt i telefon att han har en ny tjänst som går ut på att han genomför en blodtryckskontroll hemma hos patienterna.

Anhöriga reagerade

Än så länge har ingen av patienterna fått något hembesök då deras anhöriga reagerat på telefonsamtalet och ringt till vårdcentralen för att dubbelkolla.

– Vi vet inte hur stort mörkertalet är här. Vi vet inte om det finns någon drabbad som kanske skäms och inte hör av sig till oss eller till polisen, säger Anna Rindeskär.

Vill varna

 Nu vill vårdcentralen varna allmänheten för den här typen av bluff.

– Våra läkare ringer aldrig så här, och verkar samtalet konstigt så hör alltid av dig till vårdcentralen i fråga och dubbelkolla, säger Anna Rindeskär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.