Judith Sitwala är en av bönderna som hade förhoppningar om att ett Sida-projekt skulle hjälpa henne att utveckla sitt jordbruk. Foto: SVT

Bönderna fick inte ta del av biståndet

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan invigde Sveriges dåvarande ambassadör ett nytt biståndsprojekt för kvinnor som föder upp kyckling. Men projektet kom aldrig i gång.

Judith Sitwala och Tabitha Harawa är några av de totalt 80 bönder i Chongwe-distriktet i Zambia som hade förhoppningar om att projektet skulle hjälpa dem att utveckla sitt jordbruk. Men ingen av dem har egentligen sett något mer av projektet än invigningen för två år sen.

– Det startades aldrig. Vi är ganska säkra på att pengarna har förskingrats på något sätt, säger Tabitha Harawa.

UG – Svenskt bistånd

Judith Sitwala har varit medlem i ZNFU i nästan tio år, men är besviken över vad det hittills gett.

– Vi har fått hjälp med krediter och tillgång till mer information. Det är de fördelar jag kan berätta om, säger hon.

Styrelsemedlem fick 50.000 kronor

De enda pengar som hittills har betalats ut i projektet är ett pris på 50.000 kronor. Det gick till en av styrelsemedlemmarna i ZNFU.

– Jag vet inte vad som hände sen men vi reagerade på att priset gick till en av styrelseledamöterna. Vi kommunicerade det till ZNFU, säger David Wiking, chef för Sida i Zambia.

Det är ju inte bara att hon fick pengar och ett pris, det blev ingenting till kvinnorna. Ingenting?

– Ja, det låter ju förfärligt.

Besvikelse bland kvinnorna

Sveriges förra ambassadör skrev ett mejl till Ndambo Ndambo där hon frågade varför en av styrelsemedlemmarna fick priset. Han svarade då att det inte är så konstigt eftersom det oftast är de bästa arbetarna som blir de bästa ledarna. Men kvinnorna som Uppdrag granskning träffar är inte imponerade av det ledarskap som de sett i projektet.

– Vi trodde att våra ledare var människor som var trovärdiga och som skulle kunna använda pengarna på det sätt som det var tänkt, säger Judith Sitwala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svenskt bistånd

Mer i ämnet