Chatt – Bör man vara orolig efter den misstänkta kränkningen?

Uppdaterad
Publicerad

Jan Mörtberg, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, svarade på SVT:s läsare och tittares frågor angående den svenska insatsen i Stockholms skärgård. Vad gör Sverige om man finner en ubåt och behöver privatpersoner tänka på sin säkerhet?

Moderator: Hej och välkomna! Nu kommer Jan Mörtberg, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, svara på era frågor.

Daniel: Om det skulle visa sig vara en rysk ubåt, hur skulle Sveriges relationer med Ryssland i så fall påverkas?

Insatsen i Stockholms skärgård

Jan Mörtberg: Tack, men jag vill inte spekulera, det är fortfarande inte klart att det är främmande undervattensverksamhet, även om det är troligt och det pekas inte ut annat än främmande.

Anton: Vad skulle Försvarsmakten behöva för att kunna göra bättre operationen bättre. Tex helikopter ubåtsjägare och nya fartyg? 

Jan Mörtberg: Just nu bedömer jag att den stora luckan är saknaden av ubåtsjaktförmåga med helikopter, men jag är arméofficer blir en brasklapp.

Mats: Hej Jan! Vad tror du ligger bakom de eventuella undervattensoperationer som just nu misstänks pågå i Stockholms skärgård? Kan det handla om något nära förestående anfall mot Sverige?

Jan Mörtberg: Det bedömer jag inte att det är, det är tecken på en försämrad normalbild av det säkerhetspolitiska läget, en eventuell operation kan syfta till en skala från att testa vår beredskap till förberedelser inom ramen för en försvarsplanering, eller kan det helt enkelt handla om vilseledning för något som pågår i en annan riktning.

Leif A7: Var är våra ubåtar

Jan Mörtberg: Det frågan har mycket hög sekretess.

Bosse: Varför spärras inte op-området av för privat sjötrafik? En inkräktare kan ju ta sig ut med hjälp av en liten fritidsbåt. Dessutom störs ju marinen spaning – inte minst akustiskt.

Jan Mörtberg: Det känner jag inte till, men en förklaring kan vara att det är en underrättelseoperation och inte ubåtsjakt, ett faktum som var mycket tydligt vid Försvarsmaktens presskonferens klockan 19.

Anonym: OM ett av fartygen hittar en fungerande undervattensfarkost (alltså inte skadad farkost i nöd), vad händer då?

Jan Mörtberg: Det är den typen av spekulationer som jag inte vill göra, men frågan är av stort intresse. Det var en fråga som var föremål för diskussion i anslutning till den sovjetiska U 137-kränkningen 1981.

Simon: Är det osannolikt att det skulle vara en civil ubåt? 

Jan Mörtberg: Den frågan berördes indirekt vid Försvarsmaktens presskonferens när civil verksamhet avfärdades.

Tommy: Hur mycket av den information som försvarsmakten har når egentligen pressen/allmänheten i det här läget?

Jan Mörtberg: Dagens presskonferens visar att Försvarsmakten har ambitionen att visa öppenhet samtidigt som operationen inte får äventyras, blev väl belyst, anser jag.

Carl: Vad skulle skälet för en främmande makt vara till att utföra operationer i Sthlms skärgård ?

Jan Mörtberg: Svaret på din fråga finns tidigare i flödet.

Bolinder: kan de vara ett test för att se hur vår nya politik, regering hanterar ett eventuellt hot?

Jan Mörtberg: Det vore ren spekulation, det vill jag inte gå in på.

Virre: har man några mera bevis mer än bilden de presenterade på presskonferensen och privatpersonens observationer? 

Jan Mörtberg: Jag har tidigare pekat på att Försvarsmakten torde haft mycket goda indikationer i torsdags-fredags för att påbörja underrättelseoperationen.

Janne: Hej Jan, Ska privatpersoner höja sitt säkerhetstänkande för sin egen säkerhet i operationsområdet?

Jan Mörtberg: Mitt råd är att hålla sig borta, ”nyfikenshetsturism” visar att man inte förstår att det är allvar. Det är ingen övning Försvarsmakten bedriver, det är på riktigt.

Hej: om det finns nåt där ute vad ska militären göra om eller när det hittar det 

Jan Mörtberg: Jag svarade indirekt på den frågan tidigare i flödet.

Janne: Har militären rätt att besluta själva att utföra en vapeninsats med verkanseld?

Jan Mörtberg: Rätten till  självförsvar gäller alltid och det regelverk som styr territoriell integritet (kallas IKFN), sedan har jag inte noterat någon information om vilka insatsregler som gäller i denna operation.

Moderator: Vad roligt att det kommer in så många bra frågor. Jan Mörtberg svarar på så många han hinner. 

Perra: Kan man säga att det är ett nytt kalla kriget på gång?

Jan Mörtberg: Jag anser att det är bättre att tala om att det är ett kraftfullt försämrat säkerhetspolitiskt läge till det som låg till grund för neddragningen av Försvarsmaktens förmåga i försvarsbesluten 1996-2000-2004 och då var utgångspunkten att vi skulle öka förmågan om läget förändras. Nu är det därmed dags att förstärka försvarsförmågan, ”problemet” är att det kommer att kosta pengar.

Rolle A: Om det inte är ”ryssar” vilka skulle det annars vara?

Jan Mörtberg: Jag är ju strategilärare och i den rollen blir mitt svar på din fråga, vad tror du själv?

Erik: Tror du att händelsen kommer att ha påverkan på hur allmänheten ser på behovet av försvaret och regeringens ställning till försvarsbudgeten?

Jan Mörtberg: Jag tycker det ser ut som om det sedan flera år tillbaka varit ett successivt ökat stöd för höjda försvarsanslag. Tidigare i flödet har jag motiverat varför jag är en av dem.

Elena: Försvarsmaktens presskonferens handlade mest om det nya fartyget. Det lät som reklam. Hur mycket av det verkligen är just äskande av pengar till försvaret?

Jan Mörtberg: Inte den som var idag klockan 19, jag föreslår att du tittar på den, den var lärorik, anser jag.

Liv: Men tanke på det som händer nu, är Sverige ett steg närmare Natomedlemsskap? 

Jan Mörtberg: jag bedömer inte att det är denna typ av händelser som kommer att påverka den frågan. I Sverige har frågan om alliansmedlemskap mera karaktären av ideologi än koppalt till säkerhets- eller försvarspolitiska motiv. Och dessutom en fråga om vår självbild ända sedan VK2.

Emma: Hej, finns det någon risk att Ryssland skulle attackera Sverige?

Jan Mörtberg: Den frågan svarade jag på tidigare i flödet.

Tore: Först i luften och sedan i vattnet. I vilka fler områden kan vi förvänta oss kränknignar? Cyber-attacker? 

Jan Mörtberg: Det är ett mycket intressant område där vi har ”utvecklingspotential” avseende beredskap.

CT: Hur mycket mer budget borde försvarsmakten få för att Sverige ska kunna stå emot en seriös låt säga rysk invasion?

Jan Mörtberg: För någon dag sedan var det en debattartikel i SvD som behandlade just den frågan. Den var en lärorik genomgång av försvarsanslagets utvecklning och gav också en summa för vårt behov. Ett annat sätt att svara vore att tänka i termer av vad Nato förväntar sig av sina medlemmar, som är 2 % av BNP (vi har nu ca 1,1%).

5e amfbat: Du som kommer från armen, vad har ni upplevt för typ av överträdelser genom åren? 

Jan Mörtberg: Våra erfarenheter på hemmaplan har varit kopplade till 80- och 90-talets ubåtsjakt, så det var ett tag sedan. Senare erfarenheter har vi från de internationella insatserna, senast ju i Afghanistan.

Björn: Varför är det så svårt att lokalisera en farkost när man ”vet” att den är där? Trodde vi hade rätt ok koll på våra vatten, iaf skärgården och andra viktiga ställen.

Jan Mörtberg: Experterna säger att det är särskilt svårt på våren och hösten, lär handla om temperaturskikt i vattnet, dessutom är botten i fjärdarna inte av sand, det finns många platser att gömma sig på. Ubåtsjakt är svårt, det fick amerikanska flottan erfara när vår HMS Halland var i Medelhavet för drygt tio år sedan.

Per Iskop: Vad gör försvaret om en besättningmedlem påträffas?

Jan Mörtberg: Den frågan är indirekt besvarad tidigare i flödet.

Moderator: Tack för så många bra frågor och tack till Jan Mörtberg! Nu avslutar vi chatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet