Borg: AF måste fungera bättre

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen måste få en ledning som kan få ordning på pengarna och som fungerar bättre framåt, sade finansminister Anders Borg i Agenda.

– När styrelsen och generaldirektören har betydande samarbetssvårigheter måste man hitta en ny ledning som kan skapa arbetsro och jobba framåt, sade Borg.

Hur har organisationen drabbats av det som hänt?

Agenda

– Det är en komplex organisation som ofta haft styrningsproblem. Nu är det en akut situation som handlar om förtroendefrågor. Nyckeln är att snabbt få fokus på långtidsarbetslösheten.

Hur mycket betydde Angeles Bermudez-Svankvist höga mobilräkning?

– Jag vill inte ge mig in på styrelsens avvägningar men när det är en så skarp konflikt kan jag inte dra någon annan slutsats än att det behövs en ny ledning.

Var Bermudez-Svankvist en felrekrytering?

– Hon rekryterades utifrån en opolitisk process. Vi försökte hitta en lämplig kandidat men det är en svår organisation att styra. På senare år har Arbetsförmedlingen nästan alltid varit utsatt för stark kritik, sade Borg och tillade att det är ett svårt verktyg att jobba med.

– Många åtgärder är inte effektiva, man kan inte ha en övertro på dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet