Borg på plats i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg är den förste internationelle politiker som besöker Uganda, efter att landets president Museveni godkänt den hårt kritiserade lagen som innebär att homosexuella hotas av fängelse, rapporterar Ekot.

Finansminister Anders Borg bekräftar för TT att han i går kväll träffade företrädare för civilsamhället i Uganda när han landade.

Borgs resa var inplanerad sen länge och det första han gjorde när han anlände igår kväll var att åka på ett inofficiellt möte med gay-aktivister i landet.

– Vi träffade ett antal personer som arbetar med hbt-rättigheter. Det är ju en relation som Sverige har haft under lång tid. Innan jag åkte så träffade jag också RFSL för att höra deras syn på detta.

”Här finns uppenbara möjligheter”

Under flygresan ned undertecknade president Yoweri Museveni den hårt kritiserade anti-homolagen. Enligt Borg kommer det att överskugga besöket, som egentligen handlar om ekonomi och tillväxt i Östafrika.

– Det är några av världens snabbast växande ekonomier, länder som under flera decennier nu har vuxit med 6-7 procent varje år. Här finns uppenbara möjligheter för svenska investeringar och på lång sikt är det här en allt viktigare del av världsekonomin.

– Det paradoxala är att en av poängerna med besöket är att förändra bilden av Afrika, och på det sättet är det väldigt sorgligt att man landar i en diskussion om en lagstiftning som måste betraktas som en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger Borg.

Ska träffa premiärministern

Av det svenska biståndet på 250 miljoner kronor till Uganda går cirka 70 miljoner kronor direkt till den ugandiska staten.

– Det är dels på forskningssidan, dels på hälsosidan, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Det är naturligtvis viktiga frågor, men det kommer att ifrågasättas att vi har ett direkt stöd från regering till regering. Vi måste i vår biståndsstrategi fundera igenom hur man ska fortsätta kunna vara aktiv men ändå på ett tydligt sätt markera att det här är en oacceptabel lagstiftning, säger Anders Borg.

Han kommer i dag att träffa både finansministern och premiärministern.

– Det är klart att de här frågorna kommer att komma upp. Jag är ju egentligen här för att diskutera ekonomi och tillväxtmöjligheter men det överskuggas ju tyvärr av att man har tagit det här beslutet. Det utgör en ekonomisk risk för Uganda att man får den här typen av stämpel på sig, säger Anders Borg.

Uganda och synen på hbt-personer

  • Homosexualitet är förbjudet i närmare 40 länder i Afrika, enligt Amnesty International.
  • Under 2009 övervägdes att införa dödsstraff för homosexuella i Uganda. Kraftfulla protester i utlandet bidrog till att lagen drogs tillbaka.
  • 2011 blev den ugandiske gayaktivisten David Kato ihjälslagen i sitt hem sedan en tidning publicerat bilder, namn och adresser till homosexuella i Uganda med texten ”Häng dem”.
  • I december 2013 antog parlamentet en lag som innebar att homosexuella skulle kunna dömas till livstids fängelse. Det ursprungliga förslaget var dödsstraff.
  • Alla delar av lagen är inte kända, men det blir också olagligt att ”göra reklam” för homosexualitet och en plikt införs för allmänheten att polisanmäla homosexuella.
  • Lagen trädde i kraft i och med att president Yoweri Museveni undertecknade den i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.