Foto: SVT

Bråk om försvarspengar – ”Ett skambud”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och alliansen är oense om hur mycket pengar som försvaret ska få. Försvarsminister Karin Enström (M) och S:s försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist drabbade samman i Aktuellt.

I dag presenterade försvarsberedningen sin rapport. Det blir satsningar på tio nya Gripen-plan och ytterligare en ubåt. Men hur mycket pengar försvaret behöver kunde alliansen och Socialdemokraterna inte enas om.

S vill skjuta till 900 miljoner kronor mer än alliansen.

– Det behövs mer pengar eftersom det finns en underfinansiering av försvarsmakten. Det vet alla och Riksrevisionen har kritiserat de här frågorna, säger Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist. 

”Pressade oss”

Han berättar att Socialdemokraterna la sitt bud och då fick till svar att alliansen var beredd att skjuta till 75 miljoner kronor.

– Det var ett skambud, som inte har någon betydelse i praktiken inom försvarsmakten. De kom inte med ett alternativt förslag. Vi la fyra finansieringsförslag på skattesidan och de avvisade dem och kom inte med något alternativt förslag, utan väntade och pressade oss in i en dålig uppgörelse.

”S lovar allt till alla”

Men försvarsminister Karin Enström (M) har en helt annan bild av det hela:

– Vi har lagt förslag som är finansierade krona för krona. Det som oroar mig är att vi har fått olika besked från Socialdemokraterna. Vems besked gäller Löfvens eller Hultqvists? Och vilka skatter ska höjas? Det här kommer som ett valfläsk i sista stund. S vet att vi kan inte gå med på höjda skatter på jobb, höjda skatter på företagande och höjda skatter på förnybar energi. Socialdemokraterna lovar allt till alla.

Taktik bakom?

Men enligt Hultqvist har Socialdemokraterna lagt fyra konkreta förslag och budet på 900 miljoner kronor har gällt hela tiden.

– Trots allt har jag viss politisk erfarenhet och det är ändå så att om man driver en förhandling kommer man med motbud om man är intresserad av att göra upp någonting. Ni har inte kommit med ett enda motbud. Sista minuten, sista kvällen kommer ni med 75 miljoner kronor som svar på vårat förslag på 900 miljoner kronor. Det är låtsasförhandling och skambud.

En del bedömare menar att ni inte av taktiska skäl vill komma överens med Socialdemokraterna. Det är bra att finansieringsfrågan inte är löst för då kan man peka på rödgrön splittring, menar de. Vad säger du till dem?

– Jag säger snarare att det är Socialdemokraterna som av taktiska skäl vill komma med överbud som inte är finansierade. Hur ska det här kunna lösas med en eventuell samarbetspart? Vänstern vill skära ner och Miljöpartiet vill skära ner på försvaret.

– Jag tror att vi ska ha breda lösningar. Vi står för en linje som är bra för Sverige. Det är bra att någon är tydlig på den punkten, att pengarna inte räcker. Det vet Karin Enström innerst inne, säger Peter Hultqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.